Великобритания скоро може да се превърне в първата държава, която напуска Европейския съюз след референдума на 23 юни. С приближаването на гласуването ново изследване на изследователския център Pew хвърля светлина върху нагласите на британците. Почти две трети от анкетираните казват, че искат ЕС да върне някои правомощия на националните правителства. Само 6 на сто смятат, че Брюксел трябва да има повече права.

65 на сто от британците смятат, че някои права трябва да се върнат на националните правителства. Една четвърт казват, че нещата трябва да останат, както са сега.

При това Великобритания не е сама в желанието си съюза да е по-малко централизиран. Медианата от 42 на сто от европейците в 10 държави членки, които са били включени в проучването, заявяват, че искат да получат обратно някои права от ЕС. Само 19 на сто са за по-голяма централизация, а 27 на сто искат положението да се запази, както е в момента. Само Гърция, която беше изправена пред заплахата от Грекзит и която прекара лятото на 2015 г. в тежки преговори с европейските институции, съперничи на Великобритания в желанието за повече автономия (68 на сто от гърците споделят този възглед). 

По-възрастните хора във Великобритания са по-склонни да споделят мнението, че страната им трябва да иска намаляване на правомощията на съюза. На тази позиция са три четвърти от хората над 50 години. При 18-35 -годишните процентът спада до 51 на сто.

По-националистично са настроени и по-слабо образованите британци (68 на сто от тях), както и мъжете. 

Неодобрението на начина, по който ЕС действа по ключови въпроси е една от основните причини анкетираните граждани на Великобритания да имат желание за повече автономия. Цели 70 на сто от хората в Обединеното кралство нехаресват подхода на Брюксел спрямо бежанската криза, 55 на сто имат негативно мнение за опита за справяне с икономическите проблеми. 

Три четвърти от британците, които неодобряват подхода на ЕС към икономическите въпроси и 71 на сто от тези, които критикуват опитите за решаване на бежанския проблем смятат, че ЕС трябва да върне правомощия на националните правителства. За контраст само 49 на сто от тези, които одобряват справянето на съюза с тези теми, искат децентрализация.

Партийните пристрастия се проявяват силно по темата ЕС. Поддръжниците на крайно дясната UKIP, които са известни със своя евроскептицизъм, в огромното си мнозинство искат отслабването на Брюксел и са с най-силно изразените негативни мнения за ЕС. 

85 на сто от тях са за подобно развитие на нещата. На другия полюс са симпатизантите на Лейбъристката партия - само 32 на сто искат засилване на автономията на Обединеното кралство. По средата е Консервативната партия, в която позициите са изравнени. 52 на сто от нейните привърженици се изказват негативно за ЕС институциите.

Хората във Великобритания са разделени по въпроса какво е мнението им като цяло за ЕС- 44 на сто го одобряват, 48 на сто - са на противоположната позиция.

Най-големите поддръжници на ЕС са поляците- 72 на сто от тях, и унгарците - 61%. Те са категорични в харесването си на съюза. Следват италианците-58%, и шведите - 54%. Само 27 на сто от гърците, 38 на сто от французите и 47 на сто от испанците обаче имат положително мнение за ЕС. По този въпрос британците даже не се оказват най-крайни.

Как в няколко държави членки на Ес гледат на евентуален Брекзит? Като на нещо лошо. Най-твърди в тази позиция са шведите- 89 на сто от тях.

Докато резултатът от предстоящия Брекзит изглежда на кантар, поне според социологическите проучвания, в другите изследвани държави членки общественото мнение е единодушно- Брекзит е нещо лошо.