“Всеки, който се опитва да оказва натиск спрямо отделни депутати, е длъжен да знае, че напада целия парламент. Не съм смятал за възможно през XXI век един демократично избран президент да обвързва критиките си срещу демократично избрани народни представители в германския Бундестаг със съмнения за турското им потекло, да окачествява кръвта им като вмирисана.”

Това заяви днес в пленарна зала председателят на германския парламент – Бундестага, проф. Норберт Ламерт.

Всички, включително канцлерката Ангела Меркел и министрите от кабинета, го аплодираха.

Повод за острата реакция е лавината от нападки и закани спрямо немски депутати от страна на турския президент Ердоган и на подчинените му медии. Неговата ярост не само не стихва, а върви към кресчендо по повод приетата от Бундестага на 2 юни т. г. резолюция, с която масовото избиване на арменци преди 100 г. в Османската империя беше окачествено като геноцид.

В Бундестага има 11 народни представители с турско потекло и то от всички парламентарни фракции. Те вкупом подкрепиха с вота си резолюцията. Последваха закани за убийства, Ердоган ги призова да се подложат на кръвен тест. Той открито заяви, че млякото, което са сукали, било развалено, кръвта им вмирисана, ерго - не били никакви етнически турци.

В днешното си слово проф. Ламерт категорично отхвърли обвиненията на Анкара, че немските депутати с турски корени били “дългата ръка на забранената в Турция кюрдска партия ПКК и неин рупор”.

В името на истината трябва да отбележим, че ПКК и в Германия е окачествена като терористична организация.

Ламерт остро осъди зачестилите закани за убийство на немски депутати:

“Бях помолен от всички председатели на парламентарни фракции още веднъж да изразя общата ни позиция и недвусмислено да заявя: Подчертавам нашата естествена солидарност с всички колеги, които във връзка с политическата им дейност са заплашвани или поставяни под натиск.”

Председателят на Бундсестага изрично благодари на турските общоности в Германия, които са окачествили изказванията на Ердоган като “отвратителни и безпочвени”:

“Бих желал и други големи турски организации в Германия също така да вземат отношение с ясни послания в защита на депутати и на демокрацията ни, както бързо и настоятелно са го правили по други поводи.” (Когато са надигали глас в защита на собствените им права – б. р.).

По повод резолюцията за арменския геноцид тонът на Анкара става все по-остър и абсурден.

“Съответните инстанции, преди всичко Министерството на външните работи, подготвят план за действие. Съответните мерки ще бъдат представени на президента и премиера”, заяви вчера в турската столица Ибрахим Калин, съветник и говорител на Ердоган.

Според в. “Созгю” вече се подготвяли най-малко три обвинения срещу 11-те германски депутати от турско потекло. Те щели да бъдат подведени под отговорност по чл. 301 на местния Наказателен кодекс.

В него се предвижда наказание от 6 месеца до две години лишаване от свобода за всеки, който “публично унижава турската нация, турската държава и република, парламента, правителството и органите на правораздаването”.

“Ако изнесеното е вярно,това е крайно тревожно. То би било неприемлив опит за сплашване по пътя към по-нататъшна ескалация”, заяви депутатката от зелените Йозчан Матлу.

Ако 11-те немски депутати с турски корени наистина бъдат осъдени, те няма да могат да се връщат в родината си. В противен случай биха били задържани още на границата и хвърлени в зандан.

“Ако се стигне до обвинителен акт, пътуване до Турция става крайно опасно. Жалко е, че подобни стъпки вредят на германо-турските отношения”, каза Матлу.

“Вълната от обвинения е дело на турското правителство. Федералното правителство (на ФРГ - б.р.) трябва да се намеси и да сложи край на ердоганизацията. Това, на което сега сме свидетели, е само началото”, заяви Севим Дагделен, депутатка от крайната левица – Ди Линке.