Лазар Лазаров, шеф на Агенция "Пътна инфраструктура", трябва да подаде оставка, заявиха от БСП. Социалистите представиха данни, според които 293 790 785 лв от бюджета за пътища по негово време са отишли в една фирма - "Агромах".

"Правителството на ГЕРБ дойде с обещанието да демонтира #Кой, а всъщност го надгради със своя мрежа от фирми", заяви говорителят на ПГ на БСП Жельо Бойчев.

Бюджетът на АПИ за този период е около 700 000 млн. лв, което значи, че "Агромах" са получили над 40% от него. БСП подчертаха, че това се случва и по време на мандата на Лиляна Павлова като регионален министър.

Депутатът от левицата Кирил Добрев уточни, че информацията им е от писмен въпрос към Павлова, която обаче прехвърлила отговора към Лазаров. Вместо конкретни числа обаче получили линкове, и трябвало сами да сборуват и изчислят парите.

"Тази фирма за последните две години има уникална успеваемост - от 100 участия печели 85 или 87. Т.е. има успеваемост от около 87% при явяване за обществени поръчки. Толкова й е натоварена програмата, че за последните две години всяка седмица е печелила по една поръчка, а в по-натоварените - по две", обясни Добрев. 

Той каза ое, че отделно от 300 млн. лева директно от бюджета на АПИ, "Агромах" са получили и 200 млн. чрез подизпълнители, както и още от общините.

"Този гений Лазаров дава допълнително към магистрала "Марица" 50 млн. лева. И те са за укрепване на плочи и канавки. Интересното е, че тази сума трябва да бъде усвоена за 30 дни. Означава, че въпреки че това е 33% от общата сума, трябва да се свърши за 4% от времето", даде друг пример Добрев.

Бюджетът за магистрала "Марица" е 150 млн. лв.

Жельо Бойчев отбеляза на финал:

"В навечерието на всички мониторинги, всички клетви за съдебна реформа, се надявам, че ще има задържан министър с обвинение."