Митрополит Николай е уволнил снощи отец Тодор, дългогодишен свещеник в храма "Св. Богородица Благовещение" - Рибната църква в Асеновград, съобщи БГНЕС.

До 8 часа тази сутрин храмът е бил затворен. Към момента дворът е изпълнен с хора, които са възмутени от действията на владиката.

Вместо обичания от всички и доказал се през годините отец Тодор тук трябва да служи синът на архиерейския наместник – отец Илиян, ръкоположен в края на миналата година. Въпреки неколкократно изразените си протести, асеновградчани така и не получиха отговор от митрополита. По тази причина в ход е петиция за неговото сваляне от поста и искане за църковно-наказателно дело срещу него.

Над 800 души вече са се подписали под петицията. В нея се изброяват и други причини за надигналата се съпротива - финансирането и дотирането на Православната духовна семинария в Пловдив, откритото участие на митрополит Николай в последните местни избори, когато той агитираше за един от кандидатите и др.

Наскоро, след като петицията набра сила, организаторите са били потърсени от името на митрополит Николай с предложение да спрат подписката в интернет, срещу което ще бъдат удовлетворени всичките им искания. Епархийският съвет обаче не е изпълнил обещанието си и петицията, която е била временно спряна, е подновена.