ЦИК може да разкрие и днес партията, за която са или притискани да гласуват миньорите от Бобов Дол. Това съобщи говорителят на комисията Цветозар Томов пред Нова телевизия.

"Първо трябва да проучим сигнала и всички обстоятелства по случая с купуването на гласове в Бобов дол. ЦИК е институция, която трябва да гарантира това българите да участват в законни и свободни избори. Ние няма да разследваме престъпление, а ще се опитаме да вземем всевъзможни мерки, за да успокоим тези хора, че имат институционална подкрепа." каза още Томов.

Вчера прокуратурата се самосезира, след като разследване на Нова телевизия, снимано със скрита камера, показа как миньори от рудник Бобов дол са притискани от шефа си да гласуват за определена партия. 

На записа се вижда как началникът на мината събира хората си, за да им представи нов колега, но между другото им напомня за коя партия да гласуват, като им казва и номера, който трябва да отбележат в бюлетината си. Видеото вижте тук.

"Смешно е, че ние журналистите показваме изборните престъпления, а след нас се сезира прокуратура, МВР, ЦИК. Тези престъпления са масови и вместо ние да отразяваме как са ги хванали, трябва да им показваме и те да взимат мерки”, коментира от своя страна разследващият журналист Васил Иванов.

Дори и да се докаже, че има престъпление, нищо не гарантира, че виновната партия ще бъде наказана.

"Много вероятно обаче е партията, стояща зад човека в репортажа, да каже, че няма нищо общо с него и отново нищо да не се докаже”  обясни Томов.