Прокуратурата се самосезира, след като разследване на Нова телевизия, снимано със скрита камера, показа как миньори от рудник Бобов дол са притискани от шефа си да гласуват за определена партия. 

На записа се вижда как началникът на мината събира хората си, за да им представи нов колега, но между другото им напомня за коя партия да гласуват, като им казва и номера, който трябва да отбележат в бюлетината си. 

Сред репликите, които началникът казва са: 

Тази седмица ще се дават и заплати...
Това означава, че добре се работи с...
Има постъпления...
Няма безплатен обяд...

На миньорите се припомня също, че са получили аванса си, който е с 50 лева повече от обичайния, както и, че ще получат по-рано заплати този месец. 

„От три години сме на 100 лв. аванс, а сега - 150. Няма никаква логика, всеки може да се сети, че е предизборно", споделя един от служителите на мината. Анонимността му е запазена, защото с парите от рудника издържа жена и две деца. 

Началникът на мината обещава:

„Тази инвестиция, за да се случи, а впоследствие, за да се повтори и потрети, трябва да имаме подкрепата на... Това е основното, подкрепата на... и ние трябва да подкрепим тези, които работят и бутат отрасъла ни напред". 

Предизборната атака към миньорите започнала в началото на май. Служителите били викани един по един, като имената им и броят на хората, чийто глас обещават да осигурят, се записва в списък. По време на изборите ги следяли изкъсо, а онези, които не са гласували били заплашени от уволнение. 

Веднага след появата на разследването от Реформаторския блок настояха за незабавна прокурорска проверка, каквато по-късно бе стартирана.

„Това е класически пример за  контролиран вот, криминализиран в българското законодателство. Енергийната мафия погазва личното достойнство и правото на свободен труд и избор на 50 хиляди работници и служители", заявява в специално писмо Божидар Лукарски от реформаторите.

Те настояват политическите партии да съдействат на прокуратурата и публично да се разграничат от разкритото престъпление, като призоват засегнатите работници да не се съобразяват с незаконните инструкции на работодателите си.

"Аплодирам действията на прокуратурата, че се самосезира за контролиран вот на работниците в мината в Бобов дол, защото да научим на 25-и вечерта коя е партията, която толерира такъв вид дейност, е все едно да се отложи възпирането на едно престъпление. А всички знаем за коя партия става въпрос". Това коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в профила си във фейсбук.

Бившият премиер публикува и видео от своя среща в Перник.

"Моята убеденост идва от това, че на събранието в Перник станаха хора, които пред камерите заявиха, че Христо Ковачки им дава по 40 лева, плюс аванс, за да гласуват за БСП, иначе ги уволняват. Изгледайте видеото и ще чуете свидетелските разкази на тези хора", призовава лидерът на ГЕРБ. И добави: "Аз съм направил необходимото тези показания да станат достояние на компетентните органи. Но като знам как преди една година всички медии се надпреварваха да тиражират лъжата за Костинброд, сега колко услужливо се пази името на партията за вечерта на 25 май".