Новак Джокович спечели единствената голяма титла в тениса, която му липсваше - от турнира "Ролан Гарос". Сърбинът оформи мечтания кариерен Голям шлем след победа на финала срещу втория в света Анди Мъри - 3:6, 6:1, 6:2, 6:4.

Джокович е третият действащ тенисист, който записва постижението след Роджър Федерер и Рафаел Надал. Освен това в момента сърбинът притежава всички титли от Големия шлем - постижение, което в историята са постигали само Род Лейвър и Дон Бъдж, припомня tennis.24.

Ноле върви и към друго уникално постижение - спечелване на трофеите от "Уимбълдън" и US Open, които и в момента притежава. Фаворит е, разбира се, и за титлата на олимпиадата в Рио де Жанейро. 

„Това е специален момент за мен, може би най-важният в кариерата ми, рече световният номер 1 в мъжкия тенис Новак Джокович след поредната коронация. - Слънцето изгря след толкова дни на дъжд и е хубаво, че се случи точно сега. Прекрасно е, че видяхме толкова много фенове на финала, надявам се да сме им доставили удоволствие с нашата игра. Трябва да кажа, че най-важното за мен е, че днес почувствах неща, които не съм чувствал преди на "Ролан Гарос". Получих възможността да нарисувам това сърце - почувствах, че винаги ще бъда на този корт с вас. Благодаря ви!”

Началото на финала в Париж вещаеше далеч по-равностойна битка. Джокович проби още първия гейм на Мъри, при това на 0, но след това записа много слаба серия и позволи на съперника му да вземе 4 последователни гейма - 4:1. До края на сета Мъри не допусна връщане на пробива и след 45 минути игра поведе с 6:3.

Оттук до края на мача обаче Джокович показа съвсем различен характер. Сърбинът намали до минимум грешките и спечели с лекота втория сет с 6:1, а освен това започна с ранен пробив и третата част. Ключов за изхода на сета се оказа шестият гейм, когато Мъри пропусна 4 точки за връщане на един от пробивите. В крайна сметка 6:2 за Ноле и 2:1 сета. Четвъртата част също започна с ранен брейк за сърбина, който в последствие поведе и с 5:2, след което затвори мача с 6:4.

С триумфа в Париж Джокович вече има на сметката си 12 титли от Големия шлем. От действащите тенисисти повече от него имат само Рафаел Надал (14) и рекордьорът Роджър Федерер (17).