"Генералният секретар (на ООН - б.р.) не е човек, който води кампании и само прави декларации. Той и администрацията му трябва да се свържат с всички в опитите да се намери решение. Би трябвало дори да има представители на ООН, които да говорят с ислямските екстремисти."

Това заявява пред в. "Гардиън" Ирина Бокова, смятана според изданието за фаворит за бъдещ генерален секретар на ООН.

ТЕЖКИ ОБВИНЕНИЯ СРЕЩУ ИРИНА БОКОВА

"Гардиън" публикува голяма статия, озаглавена "Ирина Бокова - жената, която стои между "Даеш" и световното наследство". Тя започва с това как Бокова по настояване на свои колеги в ЮНЕСКО изгледала видеозапис. На него се вижда как терористи от "Даеш" ("Ислямска държава") трошат древни статуи в завзетия от тях град Мосул в Ирак. 

"Бъдещият генерален секретар на ООН трябва да разговаря с Путин, с британския премиер, с президента на САЩ. Той или тя би трябвало да могат да ги съберат заедно. Без това какъв генерален секретар ще си?", пита Бокова.

Според нея всеки, който вярва, че лидерът на ООН не бива да говори с Русия, не разбира естеството на работата.

ЛОНДОН НЕ ИСКА БОКОВА ЗА ШЕФ НА ООН

Бокова нарича "злонамерени спекулации" статии като тази на "Дейли мейл", в която е окачествена като любимка на Путин. Така се целяло да бъде създадена погрешна представа за нея.

"Да, учила съм в Москва, говоря руски, но представянето на нещата по този начин е абсолютно манипулативно", казва тя.

И изтъква, че за 7 години е била в Русия 8 или 9 пъти. Само тази година тя е ходила във Вашингтон 4 пъти.

"Утре някой от руска страна може би ще ме обвини, че съм твърде близка със САЩ", продължава Бокова.

"Дейли Мейл" писа, че Бокова повишила в ЮНЕСКО неквалифицирана бразилска служителка, за да спечели гласа на най-голямата латиноамериканска държава. Тя обаче отрича.

КАК БОКОВА НАЗНАЧАВА БРАЗИЛСКА „КАЛИНКА“ В ООН 

„Всеки път, когато е налице съмнение за измама, конфликт на интереси или тормоз, аз ги разследвам”, отговаря българката.

Тя твърди, че демонстрирала "нулева толерантност" и е уволнила 17 души при подобни обстоятелства. Не й е притрябвало да печели Бразилия, след като тази страна дори не е постоянен член на Съвета за сигурност.

 Ако бъде избрана за генерален секретар, Бокова ще бъде едновременно първата жена и първата източноевропейка, която ще оглави ООН. На въпрос на "Гардиън" кое от двете ще я накара да се чувства най-горда тя отговаря:

"Източноевропейка. Мисля, че в момента има голямо желание да се избере жена и вярвам, че ще се избере жена, но Източна Европа все някак се подминава. България например винаги е била в „периферията”, уловена между велики сили."

Ако Ирина Бокова успее да спечели този пост, това ще ознаменува окончателната интеграция на това пренебрегвано късче от света – в ЕС, в НАТО, в демокрацията, след падането на Берлинската стена, коментира британският вестник.

Ако България се намира в периферията на Европа, Бокова прекарва ранната част от живота си в периферията на България. Семейството на майка й произхожда от беден планински югозападен регион. Тази част на България остава дълго време под властта на Османската империя, отбелязва Бокова и добавя, че светогледът й е оформен под влиянието на културния кръстопът между християнския и ислямския свят. И двете й баби били неграмотни. Едната била твърде бедна, за да си позволи образование. Другата пък се смятала недостойна за него, тъй като е жена.

"Типична история", обяснява Бокова.

Майка й напуска училище, щом получава основно образование, но се връща, след като ражда децата си, с достатъчно хъс, за да стане лекар и доктор по философия.