Председателят на БСП Корнелия Нинова поиска Националният съвет на партията да упълномощи парламентарната група да предложи мораториум върху промените в Изборния кодекс. Това стана на започналия тази сутрин пленум, който обсъжда провеждане на вътрешнопартийно допитване за участието на БСП в президентските избори и приемане на правила за провеждането му.

Според Нинова в страната се разиграват „тясно партийни пазарлъци на терена на изборното законодателство“, предаде „Фокус“.

„БСП се обявява против такава практика и в позицията ни по Изборния кодекс ние ще ви предложим следното решение. Да одобрите Парламентарната група на БСП да внесе проект за решение в Народното събрание за налагане на мораториум върху изборните правила, докато Конституционния съд не се произнесе по внесения сигнал и докато референдумът, който вече е насрочен, не се произнесе, т.е. - народът не си каже мнението по тези въпроси“, каза лидерът на БСП.

Според Корнелия Нинова, това което се прави в момента е неуважение към държавността и към суверена.

„БСП е отговорна партия, която държи за спазването на принципа на конституцията. Моля за вашето решение по този въпрос“.

БСП ПОКАНИ ВСИЧКИ ЗА ОБЩ ФРОНТ СРЕЩУ ГЕРБ

Председателят на БСП призова социалистите да работят в цялата страна за общи действия на всички опозиционни партии срещу сегашното управление.

„Ние трябва да предложим други решения на онези две трети от българския народ, които не харесват правителството на Бойко Борисов“, каза Корнелия Нинова.

Тя припомни разпадането вчера в Народното събрание на парламентарната група на Българския демократичен център.

БДЦ СЕ РАЗПАДНА, МАЙ С ПОДКРЕПАТА НА ГЕРБ

Корнелия Нинова прогнозира още повече нестабилност в управлението.

„Така не се правят политики. Това ще бъде допълнителен принос към досегашната практика, решенията в парламента да се взимат на база на пазарлъци“.