Напрежението между българи и роми продължава да тлее четвърти пореден ден в столичния кв. „Ботунец“, след като във вторник вечерта междусъседски конфликт за силна музика изпрати 8 души в болница.

Хората от квартала излязоха отново на протестно шествие с настояване за справедливост и равни права за българи и роми. В махалата се забелязва засилено полицейско присъствие, предаде Дарик.

Проблемът започна във вторник, около 23,00 часа, когато ромска компания в един от апартаментите в бл. 1 в „Ботунец" празнувала освобождаването на техен приятел от затвора. Силната музика на сбирката притеснила съседите им и след безуспешно подадени няколко сигнала в полицията, един от живеещите в блока отишъл да направи забележка на празнуващите. Последвалата изключително остра реакция, завършила с побой.

КУПОН ПО СЛУЧАЙ ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЗАТВОРА ДОВЕДЕ ДО... БОЙ В „БОТУНЕЦ“

Сред пострадалите е и 13-годишно дете. Директорът на Пето районно Николай Василев заяви днес, че двама от инициаторите на сбиването са били задържани, а други шест души се издирват.

Българите в квартала твърдят, че не са расисти, но искат справедливост и постоянните кавги да престанат.

"Тези семейства, които са дошли тук наскоро, са наематели, и всяка вечер не може да се спи от тях. Един от ромите обаче излязъл от затвора и са празнували. Хората са отишли и съвсем нормално са им направили забележка да намалят малко музиката. След забележката, която им е била направена, те са налетели на бой, хванали са едната жена, включили се мъжете и са я повалили на земята. Едно от децата се е разпищяло, че бият бащата, хванали са детето и са го влачили по стълбите. То е пищяло и е молело да оставят баща му на мира. На другия ден разбрахме какво се е случило. Дошли са две-три коли роми, извадили са бухалки и са налетели да ги бият. Затова всички тук се събрахме", каза жена от протеста тази вечер.

После допълни, че местните имат подкрепа и съпричастност от много места – „Челопечене“, „Кремиковци“, „Бухово“ и София.

"Очакваме агитки, скинари. Не сме расисти, но искаме да живеем спокойно", допълни жената.