Смяна на лидера в неофициалните рейтинги за филма - фаворит за спечелването на "Златна палма" в Кан. Днес, 21 май, излъченият вчера "Два дни, една нощ" (Deux Jours, Une Nuit) на белгийските режисьори братя Дарден излезе убедително на първо място в класацията на списание Film Francais.

"Два дни, една нощ" набра 8 най-високи бала и получи абсолютно първенство в очакванията за голямата награда. Лидерът от последните 5 дни "Зимен сън" на турския режисьор Нури Билге Джейлан падна на втора позиция. На трето е филмът "Тимбукту" на мавританеца Абдерахман Сисако.

В алтернативната класация на сп. Screen "Два дни, една нощ" обаче не успя да излезе начело и остана трети. Рейтингът на Screen все още се оглавява от "Уилям Търнър" на британеца Майк Лий. "Зимен сън" продължава да е на втора позиция.

В кулоарите на фестивала упорито се говори, че пред братя Жан-Пиер и Люк Дарден се открива реален шанс да влязат в историята на киното като първите режисьори, спечелили три "Златни палми" - досега това не се е случвало. Белгиците вече имат две най-висши награди на Канския фестивал - за "Розета" (1999) и "Дете" (2005). През 2011 г. режисьорите получиха за "Момчето с велосипеда и Гран при на форума, която има статут на втори по значение приз.