Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) ще подкрепи предложенията за засилване на контрола върху пенсионните фондове, стана ясно от участие на председателя на организацията Кирил Домусчиев в предаването "Още от деня" на БНТ.

"Пенсионните фондове са с огромен акумулиран капитал - над 10 млрд., лв., повече от няколко банки, което означава, че е много важно, всеки гражданин да е сигурен какво се случва с парите му, защото може да последва примера на КТБ. Трябва наистина да има строг контрол и правила на играта", казва Домусчиев.

"Управителите на банки минават за одобрение през БНБ, има изискване за ценз и други условия, а управител на фонд може и да е някой разбойник. Затова ще подкрепим министерството на финансите в тези предложения", допълва председателят на КРИБ.

Вчера финансовото министерство прехвърли на тристранната комисия част от предложенията за промени в допълнителното пенсионно осигуряване, сред които са и са изискванията за подходяща професионална квалификация и опит и добра репутация, на членовете на управителните и контролни органи на дружествата. В същото време ведомството се отказа от спорната идея за създаване на общ пул от вторите пенсии, като прехвърли топката за това решение на социалното министерство, синдикатите и фондовете, която в медиите беше класифицирана често като "национализация".

ГОРАНОВ СЕ ОТКАЗА ОТ ПРОМЕНИТЕ ЗА ВТОРАТА ПЕНСИЯ

"Не става дума за национализация. Определени лица се опитаха да политизират въпроса. Никаква реформа в България не се случва без да има някакви критикари, с аргументи или без аргументи", казва Домусчиев, според когото в крайна сметка Горанов "ще отстъпи и няма да има никаква тема".