Руското правителство реши да разхлаби продуктовото ембарго, въведено по отношение на западните страни и да позволи вноса на птиче месо, говеждо и плодове, които се използват за приготвянето на детски храни, съобщава РБК.

В забраната попадаше продукцията на страни от ЕС, САЩ, Канада, Австралия, Украйна и други европейски държави-

Но сега от черния списък се изваждат месото от домашни птици и замразеното говеждо, както и сушени и замразени плодове, предназначени  само за производството на детски храни.

За да бъде разрешен вносът, търговците ще трябва да представят документи, получени от Министерството на селското стопанство, което ще определи и допустимите обеми на внос на тези стоки.

Продуктовото ембарго по отношение на страните от ЕС, САЩ, Канада, Австралия и Норвегия, беше въведено на 7 август 2014 г. в отговор на санкциите срещу Москва след ситуацията в Украйна и анексирането на Крим. По-късно в списъка бяха добавени още Албания, Черна гора, Исландия, Лихтенщайн, Турция и Украйна.

В началото за внос в Русия бяха забранени всички видове произведено в горните държави месо от едър рогат добитък и домашни птици, свенско, риба и ракообразни, също така мекотели, млечни произведения, сирене, колбаси, плодове, зеленчуци, коренопладни и ядки.

В списъка настъпиха някои изменения. Още през август от ембаргото беше извадена цялата безлактозна млечна продукция. По-късно беше направено уточнение, че става дума само за тази, предназначена за диетично лечебно и диетично профилактично хранене. Така беше спрян възобновеният внос на традиционни твърди сирена, защото по технология на производство те не съдържат лактоза.