Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Промените в Кодекса за социално осигуряване, свързани с втората пенсия, плащана от частните пенсионни фондове, отпада от предложенията на Министерството на финансите.

Това заяви днес на пресконференция финансовият министър Владислав Горанов.

Причина за отпадането са множество критики от различни страни към идеите на ведомството, които предвиждаха прехвърляне на парите от личните вноски в общ пул и премахване на правото на онаследяването им.

Новото намерение на Горанов е тези промени да се подготвят в консенсус от Министерството на труда и социалната политика, пенсионните дружества и синдикатите. Министърът посочи че останалите промени ще бъдат предложени на дебат с бизнеса и в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Те са свързани с разширяване на дефиницията за свързаност, нови изисквания към капитала, към ръководствата на пенсионно-осигурителните дружества и с промени в правилата за инвестиции.

"Изтеглянето на средства от вложителя от сметката му във втория пенсионен стълб крие рискове някой да се изкуши да направи бала на внучето си или ремонт на апартамента и след това да остане с по-ниска пенсия. Затова тази тема се оставя на социалните партньори и се премахва от предложенията за промени на Министерството на финансите. Нека социалните партньори измислят най-добрата схема и едва тогава министерството ще се включи с експертиза. Продължаваме диалога с бизнеса и синдикатите, за да изчистим отговорностите към осигурените лица", каза Горанов.

И допълни:

"Искаме гаранции, че многото милиарди лева, собственост на българските граждани ще бъдат управлявани така добре, че хората да имат добра доходност."

Горанов отрече подозренията, че в предложенията има национализация на парите на вложителите. В същото време министърът разви идеята, че първият (държавният) и вторият (частният) стълб на пенсионната система се конкурират.

"Пенсиите от втория стълб не са надграждане, а са заместващи", каза Гораанов.

Така е било замислено още при създаването на модела, уточни пресцентърът на финансовото министерство.

"На всеки български гражданин осигуряващ се във втория стълб, ще му бъде намалена пенсията с 28 процента и те трябва да бъдат осигурени от втория стълб", предупреди финансист номер 1.

Ключови думи

Коментари

"Пенсиите от втория стълб не са надграждане, а са заместващи" - Първият стълб дава 100% от пенсията ви само ако се откажете от УПФ. Ако не, той дава само 72%, а останалите трябва да се компенсират от втория. Дали вторият е в състояние да го направи - слушайте Вучева, четете Любомир Христов, но най важното - мислете. Мислете дали парите могат да пренасят стойност в дългосрочен план. Със спомена за Луканов и Виденов...

ВСЕ ГЛУПОСТИ

Ха!

Осигуровките в БГ са си чиста минавка. И пак ви се пече яйце едисикъде. Като направят някое номерче с парите - както вече са го правили, има да мигат на парцали гражданите...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.