Европейските членки на НАТО са решили през 2016 г. значително да увеличат разходите си за отбрана, заяви пред в. "Файненшъл таймс" генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Причина са увеличаващите се опасности, сред които заплахата от руска агресия и миграционната криза.

"Прогнозата, основаваща се на данни на страните членки на алианса, показва, че 2016 г. ще бъде първата от много години насам с увеличени разходи за отбрана от страна на европейските съюзници", казва Столтенберг.

Според него НАТО се сблъсква с доста повече на брой заплахи и предизвикателства за сигурността и затова на страните от алианса са необходими единство, сила и стабилност.

Миналата години европейските съюзници от НАТО са похарчили за отбрана 253 милиарда долара, а САЩ - 618 милиарда. Страните от Стария континент не са изпълнявали досега препоръката да отделят за отбрана не по-малко от 2 на сто от своя брутен вътрешен продукт. Сега те дават средно само около 1,43 процента от БВП. Разходите постоянно намаляват от 2008 г. насам.

Йенс Столтенберг обаче не съобщава конкретни числа. "Файненшъл таймс" обаче припомня, че по-рано властите в Латвия съобщиха, че смятат да увеличат с 60 на сто разходите за отбрана за тази година. В Литва намерението за увеличение било 35 процента, а в Естония и Полша - с по 9%.

Същевременно Столтенберг отбелязва, че при евентуално излизане на Великобритания от ЕС могат да възникнат трудности с осигуряването на военните нужди на НАТО. Обединеното кралство е сред най-важните членове в Европа на пакта и е втората страна след САЩ по размера на плащанията за гарантиране на сигурността. Лондон играе и ключова роля в отношенията между ЕС и НАТО.