От утре тръгва европейският домейн на кирилица .ею и всеки в ЕС ще може да регистрира адреси в тази област. 

EURid е организацията, която ще поддържа евродомейна .ею заедно с познатото разширение .eu. 

"Радваме се да видим резултатите от нашата усилена работа през последните 7 години за да можем да направим този подарък на България днес. С европейския домейн на кирилица правим голяма стъпка към единния дигитален пазар на Европа като даваме възможност на всички българи да ползват интернет на родния си език. .ею има важна роля за многоезичието в ЕС и чрез него България вече има уникално присъствие в интернет.", отбеляза Джовани Сепия, мениджър в EURid.

Всички имена на домейни, регистрирани на кирилица, които използват разширението .eu ще преминат през процес на уеднаквяване, за да приемат разширението .ею. Така българските страници ще има характерен и отличаващ се профил в интернет пространството на Европа. 

Чрез новите домейни хората, пишещи на кирилица, получават доста удобства. Дори и да не знаят как точно се изписва определен интернет адрес, в който има специфични букви като Ъ, Щ, Ю и Я. Улеснение има и за бизнеса в мрежата, тъй като домейните много по-точно се индексират от интернет търсачките, което ще улесни оптимизацията по ключова дума. 

Домейнът .eu е сред най-популярните домейни от високо ниво. В него са регистрирани над 3.8 млн. имена.