Има заговор да бъдат забравени престъпленията на комунизма, които не бяха заклеймени, заяви държавният глава Росен Плевнелиев на 27-ото поклонение пред паметта на жертвите на остров Белене (Персин).

"Днес истината за тоталитарния режим удобно и успешно е подменена. Година след година все по-ясно си даваме сметка, че за разлика от всички други европейски народи, у нас бе разгърнат грандиозен по своя мащаб план, изцяло манипулативен, българите да бъдат лишени от памет за комунизма. Този подмолен сценарий за замитане и подмяна на историческата истина продължава да се развива със страшна сила и до днес", бе категоричен държавният глава.

По негови думи изпиталите репресиите на режима не са получили справедливост, а красивият остров е превърнат в гробница на българския интелектуален и духовен елит.

"Това е място на унижения, страдания и насилствена смърт, причинени от една система, която посегна на свободата и достойнството на собствения си народ. Следите от зверствата на острова вече бледнеят, смъртните актове на загиналите липсват. Телата им никога не са връщани на близките, а са погребвани анонимно на дунавския бряг. Това е паралелен свят на мълчанието и на укриването на една срамна истина - тази за мракобесията на комунизма", каза още Плевнелиев.

Според него истината за комунизма трябва да бъде в музеите, в нови учебници, и да се борим истината да се разкрие докрай.

За пръв път българските гвардейци отдават почит пред парк-монумента на бившия концентрационен лагер. На поклонението присъствали и бившият президент Петър Стоянов, министърът на отбраната Николай Ненчев, потомци на жертви и репресирани, представители на местната власт, много граждани.