Музеен експонат от Втората световна война падна в реката Хъдсън между Ню Йорк и Ню Джърси днес, съобщи Би Би Си. Става въпрос за едноместен самолен P-47 Thunderbolt - най-големият, най-мощният масово произвеждан и най-скъпият едномоторен витлов изтребител в световната авиационна история. 

Изтребителят паднал на 3,2 км от моста "Джордж Вашингтон", пилотът загинал. Гмуркачи извадили тялото му от потопената машина. Той е идентифициран като 56-годишния Уилям Гордън от Кей Уест, Флорида.

Десетки кораби претърсват Хъдсън за самолета. Стопкадър Би Би Си

Причината за катастрофата не е ясна, но една от възможните е проблем с двигателя. Този самолет е един от трите, излетели от летище във Фармингдейл, на изток от Ню Йорк.

Те участвали в снимането на промоционално видео за Американския Въздухоплавателен Музей, за отбелязване на 75-годишнината му.

Двата други самолета - друг P-40 и модерен, на който били камерите, се прибрали безопасно. P-40 Warhawk е използван като изтребител и изтребител-бомбардировач, един от малкото, воювали практически на всички театри на бойните действия през Втората световна война.