Истанбул – родният град на нобелиста Орхан Памук, вдъхновил едноименната му книга – може би ще провокира въображението и на българските писатели. Градът на Босфора е темата на конкурса на Софийския литературен фестивал (13 – 18 декември 2016 г.), чието четвърто издание ще бъде посветено на турската литература.

Конкурсът за писатели се организира за втора поредна година в рамките на форума. На 26 май започна първата фаза на състезанието, в която родните автори могат да изпращат своите текстове. Крайният срок за подаване на произведенията е 31 август 2016 г. Избраните текстове ще бъдат преведени на турски език и издадени в сборник в Турция през 2017 г. Една от целите на фестивала е да инициира издаването на книга с произведения, които да популяризират българските писатели в чужбина.

Темата на писателския конкурс миналата година бе „Дуенде, безпокойство, кеф“. Отличени бяха 12 млади писатели, 14 илюстрации и фотографии на шестима автори.

Условието за участие в конкурса на Софийски международен литературен фестивал за 2016 г. е авторът да има поне една издадена книга. Поетичните творби трябва да бъдат до 5 стихотворения, а прозата – до 18 хил. знака. Необходима е кратка творческа биография на писателя.

Селекционери в конкурса са Биляна Курташева, Бойко Пенчев, Миглена Николчина и Хюсеин Мевсим.

Адресът за изпращане на произведенията е: office@literaryfest.org.

Избраните автори ще бъдат обявени по време на фестивала през декември.

ПЛОЩАД СЛАВЕЙКОВ