Пентагонът вече ще трябва да дава отчет кои страни от НАТО разрешават на руски военни кораби да влизат в пристанищата им, съобщи в. "Таймс".

Това гласи поправка за 2017 г. на Закона за националната отбрана на САЩ, приета от Конгреса. Неин инициатор е конгресменът републиканец Джо Питс. Според него сериозен повод за тревога е акостирането за зареждане на руски военни колаби в испанското средиземноморско пристанище Сеута - анклав в Африка, граничещ с Мароко. Той се намира на по-малко от 20 мили (37 километра) от британската военноморска база в Гибралтар. А там има постоянно базирани американски съдове, отбелязва Питс.

"Разрешението от страна на Испания подкопава солидарността на страните от НАТО. Алиансът трябва да има обща позиция и да не пуска руски военни в топлите пристанища", заявява конгресменът пред "Таймс".

Преди приемането на поправката той на няколко пъти призова правителствата по света да изолират руския военноморски флот.

От 2011 г. насам Испания е допуснала в Сеута най-малко 57 руски военни кораба, подводници и десантни съдове, отбелязва изданието. Според него заради това поведение и от двете страни на Атлантическия океан възникнал въпросът не оказва ли Мадрид помощ на Владимир Путин.

Руските кораби толкова често влизат в Сеута, че са превърнали пристанището в главна база на руския флот в Средиземно море, смятат анализатори.

"Испания постла червен килим пред руските кораби. И това става въпречи че окупацията на Крим продължава, а по отношения на Русия действат санкции", изтъква Люк Кофи - експерт по сигурността и бивш съветник в Пентагона.

Напрежението около Сеута започна миналата година. Пръв на акостиранията обърна внимание британският премиер Дейвид Камерън. поводът бе акостирането на противолодъчния разрушител "Вицеадмирал Кулаков". Той окачестви даденото от Испания разрешение като "оказване на спешна помощ на Русия от страна на членка на НАТО в условията на конфликт заради Крим и Украйна". Лондон дори изпрати нота до Мадрид. Властите в Испания обаче решиха да не променят споразумението си с Русия.

През лятото на 2015 г. британски депутати и американски експерти се разгневиха заради пристигането в Сеута на подводницата "Новоросийск". Люк Кофи припомни, че Испания редовно забранява там да спират кораби на НАТО, отплаващи от Гибралтар.

През март т.г. група евродепутати се оплакаха на дипломат номер 1 на ЕС Федерика Могерини. Засега обаче последици от тази стъпка няма.

Официален Мадрид твърди, че приемането на руски кораби не е в противоречие с режима на санкции. Оттам изтъкват, че руските военни носят допълнителни приходи в бюджета на Сеута. Анклавът на територията на Мароко е един от най-бедните региони на Испания. Само през 2014 г. пристанището било посетено от 2300 руски моряци. Всеки от тях похарчил средно по 450 евро, отбелязва "Таймс". Това прави общо 1,035 милиона евро.

Гърция също допуска в своите пристанища руски кораби, макар да е член на НАТО. Това прави и Малта, която не е член, но сътрудничи усилено с пакта.