Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Американски здравни експерти съобщиха за първия случай в страната на пациент с инфекция, която е резистентна към всички известни антибиотици и изразиха сериозни притеснения, че "супербактерията" може да създаде сериозна опасност и при леки инфекции, ако се разпростре, съобщава Ройтерс

"Рискуваме да живеем в постантибиотичен свят", казва Томас Фридън, директор на американския Център за превенция и контрол на болестите, като коментира инфекция, открита в уринарния тракт на 49-годишен пациент от жена от Пенсилвания.

Според Фридън, инфекцията не била повлияна дори от колистин - антибиотик, запазен за използване и срещу най-кошмарните бактерии.

Случаят е съобщен в изследване в "Антимикробиални агенти и химиотерапия", издание на Американското общество за микробиология. Според него супербактерията е била инфектирана с малък сегмент ДНК (плазмид), който е трансформиран в гена mcr-1, който създава резистентност към колистина.

Пациентката е посетила клиника на 26 април със симптоми за уринарна инфекция. Нейното актуално състояние е неизвестно.

"Случаят е опасен и може да се разпространи бързо дори в болнична обстановка, ако не бъде ограничен", казва д-р Гейл Касъл, микробиолог от Харвардския университет. Но тя подчертава, че скоростта на разпространение не може да бъде определена, докато не стане ясно как пациентката се е заразила с бактерията и какво в действителност е разпространението на резистентния ген в САЩ и по света.

В САЩ резистентността към антибиотици е свързвана с поне 2 млн. случаи на заболявания и 23 000 смъртни случая годишно.

През м.г. генът mcr-1 беше открит в хора и свине в Китай.

Потенциалът супербактерията да се прехвърли от животни на хора е сериозен, казва Касъл.

Засега според експертката хората могат да се предпазят най-добре от супербактериите и от други резистентни към антибиотици бактерии като измиват добре ръцете си, плодовете и зеленчуците и приготвят храните поотделно.

Прекаленото изписване на антибиотици от джипита и в болниците, както и широката им употреба при отглеждането на животни допринасят за кризата с резистентни на антибиотиците бактерии. Проучвания показват, че половината от хоспитализираните пациенти получават антибиотик по време на лечението им. Но изследванията посочват, че между 30 и 50% от предписаните в болниците антибиотици не са правилните или изобщо не са били необходими.

В същото време много производители на лекарства с неохота инвестират в развитието на нови антибиотици, предпочитайки да използват ресурсите си за лекарства срещу рака и редки болести, които са с много по-високи цени и от които печелят повече.

Ключови думи

Коментари

SRQBoyboy

Надеждата е, че природата сама ще ни предостави новите срдества за борба със супербактериите. Преди месец американски учени донесоха от Антактида някаква древна гъба, с която лекуват друга страшна инфекция, до скоро много трудно лечима рзистентна на антибиотици бактерия (MRSA).

Развеселен

държавата трябва да финансира разработката на нови антибиотици

Фатмак

Какъв е тоя социализъм, който развивате тука? Пазарът ще реши всичко.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.