Американски здравни експерти съобщиха за първия случай в страната на пациент с инфекция, която е резистентна към всички известни антибиотици и изразиха сериозни притеснения, че "супербактерията" може да създаде сериозна опасност и при леки инфекции, ако се разпростре, съобщава Ройтерс

"Рискуваме да живеем в постантибиотичен свят", казва Томас Фридън, директор на американския Център за превенция и контрол на болестите, като коментира инфекция, открита в уринарния тракт на 49-годишен пациент от жена от Пенсилвания.

Според Фридън, инфекцията не била повлияна дори от колистин - антибиотик, запазен за използване и срещу най-кошмарните бактерии.

Случаят е съобщен в изследване в "Антимикробиални агенти и химиотерапия", издание на Американското общество за микробиология. Според него супербактерията е била инфектирана с малък сегмент ДНК (плазмид), който е трансформиран в гена mcr-1, който създава резистентност към колистина.

Пациентката е посетила клиника на 26 април със симптоми за уринарна инфекция. Нейното актуално състояние е неизвестно.

"Случаят е опасен и може да се разпространи бързо дори в болнична обстановка, ако не бъде ограничен", казва д-р Гейл Касъл, микробиолог от Харвардския университет. Но тя подчертава, че скоростта на разпространение не може да бъде определена, докато не стане ясно как пациентката се е заразила с бактерията и какво в действителност е разпространението на резистентния ген в САЩ и по света.

В САЩ резистентността към антибиотици е свързвана с поне 2 млн. случаи на заболявания и 23 000 смъртни случая годишно.

През м.г. генът mcr-1 беше открит в хора и свине в Китай.

Потенциалът супербактерията да се прехвърли от животни на хора е сериозен, казва Касъл.

Засега според експертката хората могат да се предпазят най-добре от супербактериите и от други резистентни към антибиотици бактерии като измиват добре ръцете си, плодовете и зеленчуците и приготвят храните поотделно.

Прекаленото изписване на антибиотици от джипита и в болниците, както и широката им употреба при отглеждането на животни допринасят за кризата с резистентни на антибиотиците бактерии. Проучвания показват, че половината от хоспитализираните пациенти получават антибиотик по време на лечението им. Но изследванията посочват, че между 30 и 50% от предписаните в болниците антибиотици не са правилните или изобщо не са били необходими.

В същото време много производители на лекарства с неохота инвестират в развитието на нови антибиотици, предпочитайки да използват ресурсите си за лекарства срещу рака и редки болести, които са с много по-високи цени и от които печелят повече.