В групата на лидерите за "Златна палма" на кинофестивала в Кан влезоха още две ленти - "Звездна карта" (Maps to the Stars) на канадския режисьор Дейвид Кроненбърг и "Ловец на лисици" (Foxcatcher) на американския майстор Бенет Милера. Те обаче не можаха да изместят от фаворитското място на филма на турския режисьор Нури Билге Джейлана "Зимен сън" (Winter Sleep), който води убедително.

В публикувания рейтинг, правен от списание Screen "Звездна карта" и "Ловец на лисици" набраха еднакво количество точки - по 2,7 за всеки. Първи за Screen е "Уилям Търнър" на британеца Майк Лий, "Зимен сън" е втори, а "Звездна карта" и "Ловец на лисици" делят третата позиция. В алтернативния рейтинг на Le Film Francais пък "Ловецът..." изпревари "Звездна карта" и в момента заема 3-та позиция, а филмът на Кроненбърг - 5-а.

Лидер в обобщения рейтинг в двете престижни издания вече 6-о денонощия заема, както казахме, комшийският филм на Джейлан. В рейтинга на Le Film Francais лентата получи 5 първи места от 15 възможни, както и 4 втори. Тук на втора позиция е филмът "Тимбукту" на мавританския режисьор Абдерахман Сисако. 

Косвен показател за блестящите перспективи пред "Зимен сън" на фестивала стана и мощният му пробив на кинопазара в Кан - филмът вече е купен за излъчване от десетки страни по света. 55-годишният турчин Нури Билге Джейлан вече има една "Златна палма" от Кан - за филма си "Имало едно време в Анадола" (2010), както и една награда на журито от същия фест - за "Отчуждение" (2002).