Енергийно уязвимите българи са приблизително 1,1 млн. души или около 14% от населението. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на представянето на механизма за защита в условията на пълна либерализация на електроенергийния пазар.

На събитието присъстваха еврокомисарят по промените в климата и енергетиката Мигел Ариас Каниете, директорът на дирекция "Върешен енергиен пазар" на Главна Дирекция "Енергетика" на Европейската комисия Клаус-Дитер Борхард.

Според еврокомисар Каниете българските потребители вече ще имат възможност да се възползват от предимствата на свободния пазар на електроенергия. Той посочи, че преминаването от регулирани към свободни цени на тока ще е успешно при гарантирана защита на уязвимите клиенти.

"Най-добрата борба с енергийната бедност е енергийната ефективност", каза Каниете.

А министър Петкова посочи кои хора ще имат право на евтин ток. Защитата ще е за следните групи:

- Хора над 70-годишна възраст, живеещи сами и получаващи доход само от пенсии до размера на определената линия на бедност;

- Хора с над 90% намалена работоспособност, с определена чужда помощ;

- Семейства с деца с увреждания, с определена чужда помощ;

- Лица и семейства, получаващи целеви помощи за отопление по реда на Закона за социално подпомагане.

„Нашата цел е да увеличим максимално обхвата на енергийната помощ, така че да защитим българските потребители”, каза Петкова.

Евтиният ток за бедните е планирано да покрива до 100 кВтч на месец за домакинство, което ползва услугите на централно топлоснабдяване или природен газ за подгряване на вода за битови нужди, или до 150 кВтч. за лице/домакинство, ползващо ел. бойлер за топла вода, извън нуждите за отопление. Помощта ще покрива приблизително 70% от цената на електроенергията.