АБВ и отделни партии от БДЦ се срещнаха днес, за да обсъждат съвместни политики на това, което лидерът на АБВ Георги Първанов определи като "третия път" - на политическия център.

Близо два часа продължи срещата, на която участваха представители на "Народен съюз", Движение "Гергьовден", ОБТ, Земеделски съюз "Александър Стамболийски", Българска партия "Либерали" - тоест всички от парламентарната група БДЦ, без самата партия БДЦ.

На въпрос дали това няма да отблъсне евентуално партньорство с БСП, Първанов каза:

"Разбира се, надявам се на активиране на диалога в лявото пространство, но и да се случи, и да не се случи, това общуване тук ще продължи. Надявам се не просто да се увеличават партиите, но и да ставаме все по-силни в парламента и извън него."

Очакваният следващ въпрос към бившият държавен глава бе дали е обсъждана евентуална обща кандидатура за президент.

"Със сигурност ние се събираме и за това. Умувахме и за това кои да са политиките, но и кои да са личностите, които да реализират тези политики, с оглед на президентските избори", каза Първанов.

Румен Йончев от "Народен съюз" говори малко преди него за срещата, като призна, че са обсъждани различни имена, но самият Първанов би бил една "много силна кандидатура". Бившият президент, който изкара два мандата, бе попитан кога ще сезира Конституционния съд за това дали може да се кандидатира за трети мандат.

"Аз нямам никакво намерение да питам КС, освен че нямам и право. Няма да събираме подписи. Някой ако се дразни…" каза той, но после добави: "Конституционният текст според нас позволява на човек, който е бил два мандата и след това е престоял на резервната скамейка, да се кандидатира отново".

Преди десет дни той заяви, че би предпочел да е президент на президентска република. И тогава, и днес обаче не отхвърли варианта да се кандидатира.

На въпрос как ще коментира репликата на новата лидерка на БСП Корнелия Нинова, че столетницата "няма да се присламчва към малки партии", той коментира с усмивка:

"Аз чух много закачки, много хапливи реплики в последните дни, но ние, както се казва, ще отговорим с любов - на всяка такава остра реплика ще подаряваме червена роза."

Но към обвинение на Нинова, че АБВ още гласуват с мнозинството, въпреки че са обявили оттеглянето си от него, бе по-остър:

"Първо, в конкретния случай да поясня за пореден път - не мога да си представя, че ние от АБВ имаме политическо решение на конгреса да извадим Ивайло Калфин и другите, и да гласуваме в парламента против собственото си предложение. Много моля да не ни гледат кой как натиска бутона. Това не е признак на добра политическа култура. Защо не отбелязаха как гласувахме по Изборния кодекс? Ако всеки път ще си броим как сме гласували…"