Депутатите от Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров внасят днес в деловодството на парламента решение за стартиране на процедура за избор на нов състав на Комисията за финансов надзор (КФН). Това съобщи пред Клуб Z самия Славов. Той обясни, че сроковете за избора вече изтичат и подобно на други органи, най-вероятно членовете на комисията ще работят и след края на мандата си.

В решението се задължава комисията по бюджет и финанси да отвори процедура по избор на нови членове и да разпише конкретни параметри в нея - изисквания към кандидатите, срок за номинирането им и т.н.

Мандатът на настоящата комисия изтича на 18 юни. Според закона за КФН мандатът на членовете на комисията е 6 години. Изборът на нови членове на комисията се произвежда не по-рано от три месеца и не по-късно от един месец преди изтичането на мандата на действащите членове. Това означава, че новите членове на комисията би трябвало да са вече избрани. Членовете на комисията изпълняват функциите си и след изтичане на техния мандат до встъпване в длъжност на новите членове.

Преди дни депутатите гласуваха нова процедура за избор на членове на комисията за защита на конкуренцията (КЗК). В тази процедура вече тече срок за предлагане на кандидати, който е до 9 юни. Неправителствени организации също ще могат да дават предложения, като това ще става чрез депутати. Кандидатите ще минават и през проверка за принадлежност към ДС.

През март парламентът не успя да избере нови членове на Комисията. Тогава единственият кандидат и фаворит на управляващите Росен Желязков се отказа. До това се стигна, след като премиерът Бойко Борисов нареди на депутатите от ГЕРБ да не участват в процедурата по избор. Причина за нареждането на Борисов бяха изявленията на лидера на ДСБ Радан Кънев, че се правят задкулисни договорки за новия състав на КЗК.

Мандатът на сегашния състав на антимонополния орган изтече още миналата година.