Като не създадеш условия за упражняване на едно право, ти го ограничаваш.

Това каза в студиото на бТВ преподавателят по право и бивш председател на НС проф. Огнян Герджиков по повод споровете около Изборния кодекс. Герджиков нарече "чудесни млади хора" тези, които са в чужбина и са надигнали глас срещу орязването на правата им.

Това е наистина похвално и ние трябва да дадем дължимото на тези млади хора, каза бившият политик.

Професорът призна, че на фона на сега действащата конституция задължителното гласуване "трудно може да бъде защитено", но на този етап от развитието си България има нужда от него. Защото то би се справило с купения вот.

И отбеляза с усмивка абсурдността в поведението на депутатите, които не предвидиха санкция за негласували.

Там, където има задължение, трябва да има и санкция – това е азбуката в правото. Но тъй като нашите депутати усещат, че има нещо не съвсем чисто, затова се чудят как да заобиколят това и правят нещо като опити за квази санкции или за поощрения... Изобщо нещо, което е малко като мазало, както бихме казали малко по-разговорно. Въпросът не е изчистен чисто юридически.”

Той каза, че в Турция наистина стават безобразия и това е общоизвестно, но това, което пък ние правим с ИК, е демагогия. Затова дал идея и на премира за нещо, което "не е непознато по света" - да се премахне двойното гражданство.

Или имаш българско гражданство, или турско, немско - каквото искаш. Тези, които искат да живеят, да работят и живеят в Турция, в Америка - много моля: избирайте дали си запазвате българското гражданство. А там ще си работите със статут на постоянно пребиваващ, каза юристът. Той уточни, че става въпрос само за държави извън ЕС.

Според проф. Герджиков подобна промяна в конституцията най-малкото би трябвало да се обсъди.