Десетки хиляди хора се стекоха на демонстрация срещу дясноцентристкото правителство на Белгия днес в нейната столица.

Членове на трите най-големи синдикални организации в страната протестираха срещу съкращенията в държавните служби и образованието и против нова методика за изчисляване на работното време, предложена от правителството. Според тях тя ще увеличи сегашната 38-часова работна седмица. Те призоваха и за "истински" социален диалог.

Според полицията манифестантите са 37 000, докато синдикалните централи обявиха, че очакват 50 000.

"Не на 45-часовата седмица! Не на гъвкавостта!" гласяха някои от плакатите.

 "Ние се обявяваме преди всичко срещу липсата на перспективи за бъдещето", каза един протестиращ пред телевизия РТЛ. "Да работя до 67 години и все повече часове, не е бъдещето, което искам".

"Това е правителство, което не защитава интересите на работниците", заяви друг манифестант. "Ако федералното правителство не иска да отстъпи, трябва да го свалим".

Коалиционното правителство на либерала-франкофон Шарл Мишел, което включва три фламандски и една франкофонска партия, често е изправено пред трудови протести заради рестриктивната политика, която се опитва да прокарва в тази страна със силни социални традиции.

То иска да балансира бюджета до 2018 година и е под натиск от Европейския съюз да намали 106-процентовото съотношение на публичния дълг към БВП - едно от най-високите в ЕС.