Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Наш кореспондент

Атина - Енергетиката ще бъде една от основните теми по време на предстоящото посещение на руския президент Владимир Путин в Гърция. Според гръцки медии плановете на руския президент са да представи нов алтернативен път за пренасянето на руски природен газ към южната част на Европа. Като първа стъпка в тази посока се определя меморандумът за разбирателство за възстановяването на гръцко-италианския газопровод, който подписаха компаниите „Edison”, „Газпром” и гръцката държавна компания за природен газ „DEPA” преди два месеца в Италия.

Според публикации в гръцкия печат името на газопровода, който се очаква да предложи Путин, е „Южен поток 2” (South Stream II). Той идва да замести "Турски поток", плановете за изграждането на който отпаднаха след влошаването на отношенията между Москва и Анкара.

„Южен поток 2” се предвижда да преминава през Черно море и България, за да стигне до Гърция. Според плановете началото му ще се намира в анексирания от Русия миналата година Крим и това е основната причина той да бъде отхвърлен от Европейския съюз и САЩ. Гръцки медии посочват, че въпреки това Русия иска да „подгрее” алтернативните проекти във връзка с газопровода „TAP”, който ще пренася природен газ от Азербайджан към Европа. Началото на неговото изграждане бе поставено на официална церемония в Солун на 17 май.

ОТКРИХА СТРОЕЖА НА ТРАНСАДРИАТИЧЕСКИЯ ГАЗОПРОВОД

Руският президент ще пристигне в Атина на 27 май и ще се срещне с гръцкия премиер Алексис Ципрас. По-късно през същия ден неговият гръцки колега Прокопис Павлопулос ще организира официална вечеря в негова чест. На 28 май Путин се очаква да посети руския манастир „Свети Пантелеймон” на Атон. Миналата седмица философът Александър Дугин трябваше да посети манастира като част от подготовката, но санкциите на ЕС му попречиха.

ИДЕОЛОГЪТ НА ЕВРАЗИЯ НЕ БЕ ДОПУСНАТ В ГЪРЦИЯ

По време на първото си посещение в Атина след цели 10 години, Владимир Путин ще бъде придружен от поне 170 представители на големи руски компании, сред които и директорите на „Газпром” Алексей Милер и на руските железници RZD Олег Белозеров.

Гръцки медии коментират, че въпреки оттеглянето на интереса си за приватизацията на гръцките железници „TRAINOSE” и солунското пристанище миналата година, сега руската компания се завръща в играта. Според анализатори миналогодишното решение е било продиктувано от задействането на процеса по изграждането на интерконектора за природен газ между Гърция и България (IGB).

Чрез придобиването на гръцките железници, руската компания ще е в състояние да изгради железопътна мрежа, която ще свързва Тихия океан и Азия с Европа, пише гръцкото издание „Етнос”. За да завърши създаването на връзка между двата континента, Русия би желала да се сдобие и с пристанището в Солун, което ще им предостави излаз на Средиземно море. В същото време се смята за почти сигурно, че ще прояви интерес и към пристанището в Александруполис.

По време на посещението на Владимир Путин в Атина се очаква да се подпише споразумение за търговско сътрудничество между гръцката петролна компания и руската „Роснефт”. В него се предвижда, че „Hellenic Petroleum” ще купува суров петрол и ще изпраща обратно рафинирана продукция.

От Москва определят посещението на Владимир Путин като „работно” и подчертават символичния му характер, тъй като ще се проведе в рамките на посветената на приятелството между двете страни 2016 г. Тя съвпада и с отбелязването на хилядолетното присъствие на руско монашество на Атон, както се посочва в официалния анонс на визитата в сайта на Кремъл. Източници посочват, че по време на посещението си на Света гора руският президент ще бъде придружен от руския патриарх Кирил.

Ключови думи

Коментари

КОЙ е договорил и в КОЯ “библиотека“ участие на България!?

otgovot

Aми Тиквата , нали затова все се фали , че праи хъб на Варна.

Фатмак

Докато нашото автентично десно чете доносници и им слуша глупостите, гърчолята си опичат работата.

Галиче

Как ще ни прескочат, бе фатмак?

хахаха

вие руснаците същите ги дращехте и за Турция - беше си опекла турски поток и 60 милиарда м3 газ течаха в болните ви русски глави.

i.strauss

Swshto kato turcholyata, nail?

Ей старшинка, точно действаш по опорните точки на руската легация. Ще те черпят и бутилка водка освен мангизите. Да те ..., тъпо същество комуноидно!

Някой да е питал България за тръба която тръгва от непризнатия полуостров Крим

УЖен Паток; Паток-турски, Паток 2...Работата на джуджето е да дрънка.

Единствено реални са милиардите потрошени от рашките и десетките милиони от нас.

путин много обича такива проекти - олимипиада за два пъти повече, отколкото струва, поток, по който похарчени милярди и няма да се строи, втори, по който ще се похарчат още толкова без да се строи.. олигархия, какво да правиш..

Pen40

Сега се изяснява защо Боко отсвири Плевнелиев. Детска мечта му е на Боко да строи Паток. Пък и рубли ще има. Много. Еле пък ако Гоцэ потрети такъв шлем ще ни извъртят, че чак ушите ни ще писнат.

Един

Нищо няма да направи Путин.Гърците ще си въртят задника и накрая ще си седнат на мястото посочено от ЕС.

*

Гърците са умни и хитри, затова и си пазят интереса. Винаги ще предпочетат да са свързани с Европа, а не с "широка страна моя родная".

Фатмак

Никой нема да ви прескочи, умнико, само ще ви прецакат. Лекичко. Както винаги.

Клъмп

Фатмака,е душевния изотоп на аватарското добиче!

Ето една от причините за мобилизацията на платени мурзилки и платени политици в България - Путин да си пусне газа, ха-ха-хааа, че няма пари за Армати. Ако може някак си някаква русофилска коалиция да вземе властта, та пак да строят тръби и да ни окрадат.

Южен вятър

Две неща няма да се променят-газа ще идва от Русия,Европа ще го купува.И в момента е така.Ако българската икономика спечели нещо,като цена на газа от подобни проекти е добре.Опита до сега показва,че печалбите са само за някой.Време е да се отлепим от дъното,докато все още можем!

От потреблението на газ в Европа, само 30% е руски. Останалото е от сбствени находища

Дара

Видя се къде сме му бръкнали на Путин, че се наложи да анексира Крим заради този поток. Една историческа истина излезе наяве - руснаците ни мразят, та знае ли се. И още една истина излезе - голяма пречка сме им. Може и да не ви се вярва, но руснаците винаги са печелили от нас и то много. Като гледам, че след спирането на ЮП икономиката им някак естествено се срина. И с тия руски туристи е голяма гаргара. Елате, харчете си парите тук, но като ви свърши ваканцията обратно домой, понеже те обичат да се застояват! Pen40, туй беше мечтата на много почтени хора още от 19-и век. Сигурно е голямо наказание да не можеш да се зарадваш на нищо, което не е под ръководството на една шепа политически ментета. Колко жалко!

Зав.орг.

Путин отива целенасочено в Гърция. Замислил е старините си да прекара в Атон на пост и молитви.

Не си никакъв Южен вятър, ти си Червен вятър!

О2

Пак ли? Това му е поне петия газопровод :)

уффф

Вова, Вова - гладайте си кючекинята М. Захарова и не се занимавайте с неща, от които си нямате хабер. Може да има газопровод Русия-България-Гърция-Италия, но не и докато некадърници като теб и Лавров управляват Русия.

Помак

Гърция е в такова положение, че ще прави само това, което ѝ посочи ЕС. Путин си хаби времето и парите. Нищо няма да излезе.

...що нека да излезе! Само да спазват правилата които са наложени от ЕС.

Южен вятър

Не ви харесва,че газа е в Русия ли?Ами там е.А на мен знаете ли какво не ми харесва?Че хора като вас докараха България до просешка тояга.

Никой няма против газа да си стои там.Ако газа е стока,нека да е стока а не лост за влияние и развращаване на правителства!В търговията има правила,като искаш да продваш,ги спазваш.

хм

напротив, на теб не ти харесва, че европейците купуват, но се пазарят и искат равнопоставени отношения. А Путин е този, който не е в час - иска да прави бизенс, а тръгва от Крим. Сам се прецаква.

Любиша

Прав е Южен соцвятър. Ако има газ в Черно море, той е руски! Така поне излиза от промените, които Ерменков и Куюмджиев направиха в закона, за да може българския шелф да стане...руски! Идва времето някои видни социалисти да висят по дърветата, а южен вятър леко да ги полюшва!

ВАНГА

После ще дойде Турски поток 2, после Южен поток 3 и т.н.т., до като нормалните хора колонизират Марс.

анонимен

Ветропоказател,като не се тревожиш за европейците защо се тревожиш за нас.Ние да не сме руснаци или говориш от тяхно име.

Русия излива милиарди в диктаторски режими ( Садам, Кадафи, Асад ) да дестабилизира Близкия изток – единственият енергиен конкурент на Русия за ЕС. Оръжие за 25 милиарда $ беше доставено на Садам, за да разпали война с Иран и Кувейт. България също „изгоря” със стотици милиони, подпомагайки с доставки режима в Багдад по заповед на Кремъл. Близкият изток е богат на петрол и газ, които за  за разлика от сорта Уралс пълен с примеси и сяра, петролът там е и доста по-чист и евтин за преработка и доскоро рафинерията на Лукойл работеше с иракски петрол (В Бургас смяната се усети по миризмата на сяра.) Единствения ход на Русия е да продължи да дестабилизира региона, за да не могат да се изградят конкурентни на руските газопроводи и нефтопроводи за ЕС

Русия излива милиарди в диктаторски режими ( Садам, Кадафи, Асад ) да дестабилизира Близкия изток – единственият енергиен конкурент на Русия за ЕС. Оръжие за 25 милиарда $ беше доставено на Садам, за да разпали война с Иран и Кувейт. България също „изгоря” със стотици милиони, подпомагайки с доставки режима в Багдад по заповед на Кремъл. Близкият изток е богат на петрол и газ, които за  за разлика от сорта Уралс пълен с примеси и сяра, петролът там е и доста по-чист и евтин за преработка и доскоро рафинерията на Лукойл работеше с иракски петрол (В Бургас смяната се усети по миризмата на сяра.) Единствения ход на Русия е да продължи да дестабилизира региона, за да не могат да се изградят конкурентни на руските газопроводи и нефтопроводи за ЕС

Русия излива милиарди в диктаторски режими ( Садам, Кадафи, Асад ) да дестабилизира Близкия изток – единственият енергиен конкурент на Русия за ЕС. Оръжие за 25 милиарда $ беше доставено на Садам, за да разпали война с Иран и Кувейт. България също „изгоря” със стотици милиони, подпомагайки с доставки режима в Багдад по заповед на Кремъл. Близкият изток е богат на петрол и газ, които за  за разлика от сорта Уралс пълен с примеси и сяра, петролът там е и доста по-чист и евтин за преработка и доскоро рафинерията на Лукойл работеше с иракски петрол (В Бургас смяната се усети по миризмата на сяра.) Единствения ход на Русия е да продължи да дестабилизира региона, за да не могат да се изградят конкурентни на руските газопроводи и нефтопроводи за ЕС

Полша построи терминал за втечнен газ, от който правят доставки и за Украйна. Литва също. Строи се терминал за втечнен газ и в Гърция, а предвид факта, че в Средиземно море, в акваторията на Израел и Египет се откриха огромни газови находища с общо над 2 трилиона куб.м. газ. Българинът плаща и най-скъпите горив в ЕС. От 2012 г. до днес без акциз и ДДС, цената в България изпреварва средноевропейската цена с 30% при бензина и 50% при дизела. В същия момент в хазната постъпват минимални средства заради най-ниския акциз за последните 7 год. „Лукойл Нефтохим“ АД е отчел приходи от над 46 МИЛИАРДА ЛЕВА и не е отчел и стотинка печалба.

А не му ли беше писнало от тези българи и то го каза пред ердоган

интересно

какво е трасето на ЮП 2? Ще го копат под земята от Русия до Грция?

Ще ползват четвъртото измерение

Мими

А дали няма да ползват холограма?

"Според плановете началото му ще се намира в анексирания от Русия миналата година Крим и това е основната причина той да бъде отхвърлен от Европейския съюз и САЩ." - да си плащат наем и транзитни такси на украинците

Bambam

Тази тръба да не минава през Румъния и Сърбия? Съмнявам се. Или затова е активиран Гоце?

Деян

Някой да ми обясни как така Путин ще прекарва тръби през България, бе така, поне от кумова срама да ни попита.

Честит празник!

Деяне, няма да ни питат! Унизително им е. Путин и останалите алкохолици преминават направо с въоръжението, което демонстрират на парадите си! Руснаците не могат да повярват, че напоследък не им излизат сметките и аз лично чакам метеж. Направиха го през 2013 г. след референдума за АЕЦ, ще го направят пак по същия начин, щото нямат много фантазия. Заслушай се! Като за начало искат предсрочни избори, искат Гоце президент, искат Бокова шеф на ООН, искат Турция да ни залее с милион мигранти, искат ЕС да се разпадне до края на година. Искат! А ние какво искаме?

Фатмак

Насекомото се интересувало "как така Путин ще прекарва тръби през България, бе така, поне от кумова срама да ни попита." Много лесно. Гърчолята имат нужда от много мангизи защото имат да плащат на немски банки. Германците искат гърчолята да си плащат. Италианци, австрийци, сърбежи, македонци искат руски газ без рискове от Украйна. В Брюксел ще иде да ги убеждава не Борисов, а Ципрас. Ще му разрешат, а след това на Борисов (или на следващия, без значение) ще му разпоредят - ей така. И следващият само ще изкозирува. И даже ще продължи да плаща заема от Газпром.

Хич не е случайно, че на 24 май има талкова организирано нападение по всички флангове от малоумни русофили!

едо

Никакви газопроводи няма да има докато не се разбере дали има газ в нашите находища в Черно море! Може да се каже, че за едни акт на човечност като спасяването на българските евреи, наследниците им ни се отблагодариха подобаващо!

Norman Granz

Щом изтървахме „Южен поток”, поне да се включим в „Южен поток 2”!

Помнете ми думата нов поток от руслямска държава няма да има, преди всяко гръмко изявление на недъгавото джудже за нов поток тролетарията се активирва но до там, бъдещето е в диверсификация на газовите доставки а не повече руски монопол, т.е. рекет

Медведев

търся думата Хуйло, освен в речника на украинския език, дали я има в българския,....не мога да разбера на Путин защо му казват така...?!?

чукча

За да не му казват путьо му викат хуйло,звучи по мъжествено.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.