Наш кореспондент

Атина - Енергетиката ще бъде една от основните теми по време на предстоящото посещение на руския президент Владимир Путин в Гърция. Според гръцки медии плановете на руския президент са да представи нов алтернативен път за пренасянето на руски природен газ към южната част на Европа. Като първа стъпка в тази посока се определя меморандумът за разбирателство за възстановяването на гръцко-италианския газопровод, който подписаха компаниите „Edison”, „Газпром” и гръцката държавна компания за природен газ „DEPA” преди два месеца в Италия.

Според публикации в гръцкия печат името на газопровода, който се очаква да предложи Путин, е „Южен поток 2” (South Stream II). Той идва да замести "Турски поток", плановете за изграждането на който отпаднаха след влошаването на отношенията между Москва и Анкара.

„Южен поток 2” се предвижда да преминава през Черно море и България, за да стигне до Гърция. Според плановете началото му ще се намира в анексирания от Русия миналата година Крим и това е основната причина той да бъде отхвърлен от Европейския съюз и САЩ. Гръцки медии посочват, че въпреки това Русия иска да „подгрее” алтернативните проекти във връзка с газопровода „TAP”, който ще пренася природен газ от Азербайджан към Европа. Началото на неговото изграждане бе поставено на официална церемония в Солун на 17 май.

ОТКРИХА СТРОЕЖА НА ТРАНСАДРИАТИЧЕСКИЯ ГАЗОПРОВОД

Руският президент ще пристигне в Атина на 27 май и ще се срещне с гръцкия премиер Алексис Ципрас. По-късно през същия ден неговият гръцки колега Прокопис Павлопулос ще организира официална вечеря в негова чест. На 28 май Путин се очаква да посети руския манастир „Свети Пантелеймон” на Атон. Миналата седмица философът Александър Дугин трябваше да посети манастира като част от подготовката, но санкциите на ЕС му попречиха.

ИДЕОЛОГЪТ НА ЕВРАЗИЯ НЕ БЕ ДОПУСНАТ В ГЪРЦИЯ

По време на първото си посещение в Атина след цели 10 години, Владимир Путин ще бъде придружен от поне 170 представители на големи руски компании, сред които и директорите на „Газпром” Алексей Милер и на руските железници RZD Олег Белозеров.

Гръцки медии коментират, че въпреки оттеглянето на интереса си за приватизацията на гръцките железници „TRAINOSE” и солунското пристанище миналата година, сега руската компания се завръща в играта. Според анализатори миналогодишното решение е било продиктувано от задействането на процеса по изграждането на интерконектора за природен газ между Гърция и България (IGB).

Чрез придобиването на гръцките железници, руската компания ще е в състояние да изгради железопътна мрежа, която ще свързва Тихия океан и Азия с Европа, пише гръцкото издание „Етнос”. За да завърши създаването на връзка между двата континента, Русия би желала да се сдобие и с пристанището в Солун, което ще им предостави излаз на Средиземно море. В същото време се смята за почти сигурно, че ще прояви интерес и към пристанището в Александруполис.

По време на посещението на Владимир Путин в Атина се очаква да се подпише споразумение за търговско сътрудничество между гръцката петролна компания и руската „Роснефт”. В него се предвижда, че „Hellenic Petroleum” ще купува суров петрол и ще изпраща обратно рафинирана продукция.

От Москва определят посещението на Владимир Путин като „работно” и подчертават символичния му характер, тъй като ще се проведе в рамките на посветената на приятелството между двете страни 2016 г. Тя съвпада и с отбелязването на хилядолетното присъствие на руско монашество на Атон, както се посочва в официалния анонс на визитата в сайта на Кремъл. Източници посочват, че по време на посещението си на Света гора руският президент ще бъде придружен от руския патриарх Кирил.