Севернокорейският диктатор Ким Чен Ун е обявил надпревара, за да избере съпруг на сестра си, съобщи британският в. "Сън".

Ким Йо Чен, 28, от две години е член на Централния Комитет на Северна Корея, висшия апарат на партията, а в последните месеци се говори, че е поела ключова позиция сред управляващата върхушка. Според южнокорейски вестник, тя се е заела с пропагандната дейност, както и официалните събития на брат си. 

Според "Сън", още през 2012 г., когато бе обявено, че Йо Чен ще се омъжва, се е провела подобна надпревара, но тя не си е харесала никого сред отбраните ергени.

Базовите изисквания за кандидат-зетя на диктатора са височина поне 1,78 м, да е завършил или да учи в Пхенянския университет "Ким Ир Сен", както и да е служил в армията. Любопитно е, че самият Ким Чен Ун е 1,75 м висок, а средният ръст в Северна Корея за мъжете е 1,71 см. Баткото Ким (33) явно търси висок за местните стандарти мъж на малката си сестра.

Други детайли за надпреварата обаче не са ясни. Женихът пък може да се окаже късметлия - евентуалната му съпруга е сред най-приближените на поредния Вечен лидер. Може и да е карък - Ким Чен Ун демонстрира неколкократно в последните месеци, че с готовност праща на екзекуция и най-близките си.