Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Акциите на златодобивните компании бяха сред най-лошите възможни инвестиции през последните пет години. Ако бяхте инвестирали 1000 лева тогава, днес инвестицията ви щеше да бъде на стойност малко над 300 лева. За сравнение, ако бяхте инвестирали по същото време 1000 лева в акции на Apple, днес инвестицията ви щеше да бъде на стойност около 1800 лева.

Причината за кризата в златодобива беше сериозното увеличение в цената на златото, коeто се формира малко след глобалната финансова криза през 2008-2009 г. На пръв поглед, печатането на пари от централните банки беше логично да повиши цената на ценния метал, тъй като се очакваше обезценка на валутите и особено на долара. Това, което почти никой икономист не предвиди, беше, че банките ще намалят кредитирането, а това от своя страна ще намали обема пари, който се създава в икономиката. Ето защо, значима инфлация в потребителските цени не се появи никъде и надулият се балон в цената на златото се спука.

Паралелно с цената на златото, започнаха да падат и акциите на златодобивните компании. При тях проблемът беше още по-тежък, тъй като те вече бяха инвестирали в разработване на нови находища, които можеше да са рентабилни само при по-високата цена на ценния метал. Съответно, някои от тези инвестиции трябваше да бъдат замразени, някои да бъдат пуснати на нулата или дори на загуба, а други пък изцяло ликвидирани. Всичко това се отрази критично върху финансовото състояние на златодобивните фирми. Например, загубата на канадският златодобивен сектор през 2013 г. е над $17 милиарда.

В крайна сметка, след бърз възход между 2008 и 2011 г., акциите на златодобивните компании се сринаха и в края на 2015 г. бяха близо до историческото си дъно от 2000-та година.

Към днешна дата, обаче, най-накрая има светлина в края на тунела и причините за това са няколко:

- Златото изглежда стигна своето 5-годишно дъно от около $1100 и изглежда, че ще се стабилизира на цена от около $1200-$1400.

- Инвеститорите, които традиционно „предугаждат“ политиките на централните банки (вероятно, поради контактите си) правят своите ходове. Например, Джордж Сорос купи дял от почти $250 милиарда в Barrick Gold.

  1. - Валутите в държавите с голямо производство на злато продължават да са слаби спрямо долара. Производителите на злато в Южна Африка и Русия имат разходи в местни валути, но приходите им са в щатски долари.

- Замразяването и ликвидирането на инвестициите в някои от по-сложните мини и залежи, както и оптимизирането на разходите като цяло, е намалило производствената цена на златото. Към края на 2015 г., тя е паднала от почти $1400 през 2012 г. до около $900.

- Златодобивните фирми успяват да намалят леко дълговете си. Те все още са доста високи, но вече са под контрол. Проблемът с дълга е създаден между 2008 и 2011 г., когато въодушевени от високата цена на златото, компаниите поемат огромно количество дълг, за да разработят сложни и тежки нови проекти, които впоследствие бяха замразени или ликвидирани.

На фона на всичко това, вече ми се струва, че рискът да се инвестира в акциите на златодобивни компании си струва.

P.S. Най-голямата ирония е, че партия "Атака" успя да излъже няколкостотин хиляди българи, че златодобивът между 2012 и 2015 г. е на огромни печалби – именно в най-лошия период на индустрията в нейната модерна история. Да се надяваме, че не са много хората, които са инвестирали личните си пари спрямо безумните съвети от ефира на партийната телевизия "Алфа".

Ключови думи

Коментари

Фатмак

у нас златодобива такива майцепродавци като амбриажа-доносник агент Камен го дадоха без пари на чужди фирми да правят пари от него, сега го слушайте като ви казва да им давате още пари ;)

Vladimir Karolev

Две фирми са български, една е чужда. Ти, лично, от българските какво по-добро видя? Дойдоха да те черпят с хляб и сол ли? :-))

Каролев яко е преписвал от блумбърг. Буквално дословно. Статия с почти същия текст имаше там преди дни, когато Сорос купи дял от Барик.

И не инвестирал $250 милиоарда, а милиона :))) Каролев това милиарда, милиони за нищо ги няма :)))

Фатмак

Агент Камен е завършен идиот, типично "юпи" на Горския, избегалец на Запад, където не си е намерил добра работа и възвращенец в Бг-то, където имаше шанс да се залепи за крадлив дедо и да си "оправи" положението. За ваша сметка.

Гечо

Каролев винаги ме е разсмивал с плоските си анализи. Никой не предвидил че банките ще намалят кредитирането?!!! Каролев може да не знае, но начините да се намали излишната парична маса не са чак толкова много. Единият от тях е точно този. Русия имала разходи в рубли но приходите били в долари! Русия години наред не продава, тя купува злато в индустриални мащаби. Златните и запаси са огромни и тя подготвяше рублата към златен еквивалент, което щеше да я направи равностойна на долара валута. За това са санкциите против Русия а не заради кирливата Украйна.

Христо Велков

Иде и нова криза, това ще помогне на послушалите съвета.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.