Генералните директори на БНТ и БНР да продържават да изпълняват задълженията си до избора и встъпване в длъжност на техни наследници, ако докато текат конкурсите за смяна мандатите им изтекат. Такава "спешна" поправка в Закона за радиото и телевизията са предложили точно преди почивните дни депутати от управляващото мнозинство и от опозицията.

Сред вносителите са председателката на Комисията по културата и медиите в парламента Полина Карастоянова (ПФ), депутатите Ирена Соколова (ГЕРБ), Петър Кадиев (АБВ), Борислав Миланов (СДС/РБ), Росен Петров (БДЦ), Мариана Бояджиева (БСП), Станислав Станилов (Атака) и Ерджан Ебатин (ДПС).

"Основната и единствена цел на така предлагания законопроект е да предостави законова възможност на СЕМ да изпълнява стриктно процедурата по избор чрез конкурс и да не се появява празнина в управлението на БНТ и БНР, ако тригодишният мандат изтича по време на конкурсните процедури" - това е единственият мотив на народните представители да искат промяната, става ясно от законопроекта.

Ремонтът на ЗРТ обаче очевидно се смята за наистина належащ, защото законопроектът е внесен в петък, разпределен е светкавично на ресорната комисия, а тя ще го гледа още в четвъртък.

Какво налага тази спешност обаче от мотивите не става ясно. 

Мандатът на шефа на БНР Радослав Янкулов вече изтече, а на 17 май СЕМ приключи работата си по избора на негов наследник. Победител в конкурса е Александър Велев. Янкулов обжалва процедурата на СЕМ по избора пред Върховния административен съд, но това не спира резултата от конкурса. Решението на втората инстанция във ВАС обаче предстои.

АЛЕКСАНДЪР ВЕЛЕВ Е НОВИЯТ ДИРЕКТОР НА БНР

Предстои СЕМ да обяви конкурс и за нов директор на БНТ, защото вторият мандат на Вяра Анкова начело на националната телевизия също изтича тази година. Тя няма право да се кандидатира отново заради органичения за броя на мандатите в ЗРТ.