Назначенията на посланици на президента Росен Плевнелиев са незаконни, смятат от БСП. Социалистите коментираха решението на държавния глава да прати 4-ма свои съветници в чужбина на трибунка в парламента.

Според бившия външен министър Кристиан Вигенин в момента политическите назначения при дипломатите са близо 30%, а според Закона за дипломатическата служба това е нарушение:

"(3) Броят на ръководителите на задгранични представителства, които не са от състава на дипломатическата служба, не може да надхвърля 20 на сто от общия брой на всички ръководители на задгранични представителства във всеки даден момент."

Вигенин цитира и изявление на сегашния външен министър Даниел Митов от парламентарната трибуна по време на контрол, в който той е заявил, че в момента политическите назначения са 25%, но ще бъдат намалени.

"Президентът използва служебното си положение, за да назначава кадри на "Дондуков" 2 за посланици", обобщи Вигенин, и добави: "Той така или иначе няма намерение да се кандидатира и не вярва в своето преизбиране за втори мандат."

Той отбеляза, че е направил само едно политическо назначение като външен министър. Важно е да се отбележи, че бе на поста по-малко от половин мандат.

Социалистите предупредиха, че смятат да обжалват в съда всяко едно от назначенията. И предупредиха, че следващият държавен глава ще върне всички посланици от чужбина, за да изчисти службите от политическите назначения. Призоваха Плевнелиев и да не прави повече назначения до края на мандата си.

ПРЕЗИДЕНТИТЕ ОБИЧАТ ДА ПРАВЯТ ПОСЛАНИЦИ ОТ СЪВЕТНИЦИТЕ СИ

Както Клуб Z писа, президентите да назначават свои съветници като дипломати в края на мандата е обичайно у нас. Георги Първанов, Петър Стоянов и Желю Желев също назначаваха приближените си в последните си месеци на поста. В този почин няма нищо осъдително. Голяма част от тези хора са дипломати от кариерата. А спорове дали назначенията са правилни или не винаги ще има. Както ще има винаги и скандали.