Черна гора днес подписа протокол да се присъедини към НАТО като 29-а членка на алианса.

Подписи под документа сложиха министър-председателят Мило Джуканович и външните министри на страните от алианса.

Бившата югославска република ще стане пълноправна членка на НАТО, когато всички съюзни държави ратифицират акта на присъединяване. Дотогава нейните представители ще участват в заседанията на НАТО, без да могат да гласуват.

Церемонията по подписването се състоя в началото на двудневна среща на външните министи на алианса, която започна днес в Брюксел.

"Това не е краят на пътуването, а началото на нова глава в сигурността на Черна гора", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Интегрирационният процес на нашата страна в НАТО не може да бъде спрян и няма алтернатива", каза Джуканович. Той добави, че влизането на Черна гора в НАТО ще допринесе за "укрепване на стабилността и сигурността на Балканите и отвъд тях".

НАТО покани Черна гора да се присъедини на 2 декември 2015 година. Столтенберг подчерта, че днешният протокол е признание за политическите и военни реформи, които страната е извършила през последните десет години и които трябва да продължи.

"България винаги е подкрепяла политиката на отворени врати на НАТО и ще продължаваме да я подкрепяме", каза българският външен министър Даниел Митов. "Ние ще очакваме и други държави да се присъединяват към НАТО постепенно... По техния път на евроатлантическа интеграция България ще положи всички усилия да им помогне, както помагаше и на Черна гора".

"Регионът с присъединяването на Черна гора към НАТО става по-стабилен, а ние се стремим именно към това", добави той. "Ние сме доволни, че в периоди на геополиическа нестабилност и несигурност НАТО е притегателна сила за държавите от региона".