Министърът на транспорта и съобщенията Бинали Йълдъръм бе официално обявен за кандидат за шеф на Партията на справедливостта и развитието (ПСР), съобщи "Хюриет дейли". На конгреса в неделя той ще бъде избран на поста. Решението бе взето днес на заседание на висшия ръководен орган на управляващата партия.

Бинали Йълдъръм автоматично ще стане и премиер на Турция веднага след назначаването му за партиен лидер.

"Искам да благодаря на досегашния партиен водач и министър-председател Ахмет Давутоглу", заяви Йълдъръм веднага след номинирането му.

Транспортният министър се смята за един от най-приближените хора на президента Реджеп Ердоган. Той е бил негов съветник и е един от основателите на Партията на справедливостта и развитието.

След изненадващото сваляне на Ахмет Давутоглу имаше спекулации, че Берат Албайрак, зет на Ердоган и енергиен министър, ще бъде новият премиер. Но явно вездесъщият държавен глава е решил, че все още не е дошъл момента за монархически тип наследяване на властта. Може би Ердоган ще се опита да тури зет си на премиерското кресло, след като успее да прокара реформата за смяна на парламентарната република с президентска. Тогава ръцете на президента ще бъдат развързани и той ще може по-лесно да налага волята си.

Низвергнатият Давутоглу все пак ще остане член на парламента, което е вид помилване за него.