Два дни преди изборите депутатите ще имат възможност за последни активни предизборни изяви и агитация и то от трибуната на Народното събрание. В петък те се събират, за да дискутират искания от ГЕРБ вот на недоверие към правителството.

Парламентът ще заседава извънредно в петък от 10 ч за обсъждането на вота на недоверие. Гласуването на вота обаче ще бъде оставено за след изборите. Това съобщи председателят на парламента Михаил Миков пред "Дарик". В момента депутатите са във ваканция заради предстоящите на 25 май избори за Европейски парламент. Миков ще прекъсне ваканцията в петък. Според парламентарния шеф не е задължително гласуването по вота да бъде 24 часа след края на дебатите в пленарна зала и спокойно може да бъде оставено за следващата седмица:

„Мисля, че няма смисъл да разкарваме по време на избори два пъти народните представители. Нека да започне заседанието, нека да видим кога ще приключи и смятам, че в деня на мълчание да насрочваме гласуване, няма смисъл. Нищо по закон не налага това. Така че спокойно гласуването може да отиде следващата седмица", обясни Миков.

На въпрос дали това събиране на депутатите няма да се превърне в предизборна агитация, председателят на парламента заяви, че дали е ден-два, или три преди вота, все ще е в рамките на най-горещата фаза на кампанията.

„Целта на решението, което прие парламента, е да не се използва парламентарната трибуна за тези цели, но правилникът не трябва да се погазва и сроковете са за това, за да се спазват от всеки", уточни още Миков.

„Има достатъчно време. Ето затова го насрочвам в петък. Достатъчно време има за организация. Ако го бях насрочил за утре, тогава сигурно възражението щеше да бъде, че няма време. Надявам се, че към петък кампанията ще е поприключила", допълни той.

В края на миналата седмица от ГЕРБ внесоха в деловодството на парламента вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски заради енергетиката. Това е четвъртият вот на недоверие, внасян от опозицията.

От опозицията внесоха в деловодството на Народното събрание и искане за извънредно заседание на парламента. Според правилника председателят на Народното събрание трябва да свика заседание за провеждане на дебатите по вота не по-рано от три дни и не по-късно от седем дни след внасянето му. 24 часа след закриването на дебатите е и самото гласуване на вота. Според творческото тълкувание на Миков това означава не по-рано от 24 часа, но може да се отложи във времето.