Лозан Панов

 

Доклад за всички апелативни но с констатации за кухи бройки по наказателни дела за Варна, Пловдив и Бургас.

 

ГГ предложение допълнитени 2 точки – определения за дисциплинарни дела...

 

Т. 2 от конкурси и атестиране – не е качен никакъв материал Откриване на процедура за преназначаване на магистрати. 14 длъжностни бройки.

 

Итова няма възможност да реагира. Тази сутрин не е качен. КПА вчера продължила 25 мин.

 

Комисия по натовареност и тя по половин час но няма такава реакция от г-н Иванов. Били и вчера в МП за ЗСВ...

Итова – да се отложи и да се свика извънредно.

ГГ против отлагане на точката.

 

Итова – що за друг ден, колеги седят и чакат колегите от РС.

 

 

КАЛОЯН ТОПАЛОВ

 

12.03 ч

 

Председател на комисия по Предложения и атестиране.

 

Мисля, че вече тпрябва да сте свикнали че говоря само с факти, така че няма да ви губя времето. Направил проверка и се оказало, че целият тзи въздушен балон и истарие в социалните мрежи са инициирани о т4-5- ма колеги. Част от които не са дори от СГС и са членове на един от съдийските съюзи.

Псевдопринципна и морална позиция, която не есъборазена със ЗСВ, тец – тя е незаконосъобразна.

 

Правен абсюрд и юридическа некомпетентност е че като станат съдии прескачат конкурси. В ЗСВ е казано как съдия може да стане. .. Длъжностат зам.-прредседател е чисто административна и може да бъде изпълнявана от съдия от по-долна инсатнция.

А и константната практика на състава на ВСС вкл и настоящия е изкюлчителон в тази насока. Не иска да дава примери, вкл и скорошни.

 

1. Никой от тези на които предложил не го е приел. 2. Право на дмин ръководител е да избере екипа, с която извършва административнто работа в съда и да си изпълняа концепцията, с която е избран. Тъй като отговорността е едноличан на пердседателя, а не на общото събрание, на организация на съдиите, на някакви групи, групички и т.н. Двете са извършили огромна работа.

 

Някой ако си беше направил труда да проследи моите изказвания, щеше да установи че всяко мое зиречение, което аз правя, са натоварени с определен смисъл и имат опреледело значение. Усилията надпхвърлят нормалните такива и излизат от зоната на комфорт – която много съдии с ожесточени усилия бранят.

 

Лесно е да се слееш с масата и да сес криеш. Такива хора са по принцип много малко. Особено в съдбната система, особено в СГС. Усилита които са положени и отчетени положително и о тВСС не са дошли нянкъде отгоре.

Лицемерната позиция – благодаря за свършената работа, която никой не искаше да свърши, но пък все някой трябваше да свърши е неприемлива и неморална.

 

Той кажа, че свършената работа дори надхвърля кратно това за което стигат възможностите на зам.-предсдател. Влизали са извънредон по заместване, минават извънредно доклади, така че никой от СГС да не се случва неправомерно и ненавременно натоварен....

 

На следващо място... изпълняваха и продължават да изпълняват своите функции в условията на една мръсна и долнопробна медийна кампания която се води срещу ръководството на СГС и някои съдии заради делата които те иразглждат.

Въпреки това продължават да изпълняват функциите си...

 

В началоно на май общи събр на търговско отделение и ГО – първоинстнационни и граждански състави... На тези събрания освен другото, казалмотивите си да ги издигне. И покнил да дадат становище и да направят и предложения друг да аеме. ТАКИВА НЕ ПОСТЪПИХА . Дори в момента, когато огромна част от рабтта вече е свършена, няма кандидати, които да поемат този пост, тъй като той както вече посочих не е никак привлекатлен, изисква енргия и нерви, които излизат извън зоната на комфорт на съдиите, която те се опитват да изградят и да пазят.

 

Не може най-важният окръжен съд вечно да седи без заместник.

 

Обадили му се председатели на някои от най-големите окръжни съдилища, за да изразят подкрепа.

 

По един кандидат за председател на най-големите, а скоро няма да има и толкова. Тъй като работата е огромна.

 

КАРАГЬОЗОВА: Щом казва, че са му отказали – с колко е разговарял и предложил и са му отказали?

ЮЛИЯ КОВАЧЕВА - има ли план Б – това ли е последния вариант.

 

За едното място с 3, за другото с 4. Важно е да се свърши работа... Много лесно е да се говори на митинги и да се подписват подписки, трудно е човек да излзе с името си... Ръководството на СГС и мен ме развяват като самарското знаме. Това, което се вижда, демотивира колегите за това. Ръководенето на СГС е нелека задача е такава задача, която човк може да осъзнае само ако е минал през тази мелачница, от такъв калибър.

 

Този пост е непривлекателен, защото ... Всеки гледа да изгради своя зона на комфорт, т която не иска да злиза.

 

Хубво е ад се адмирираме и да ръкопляскаме, когат някой друг ни свърши работата, с която не искаме да си цапаме ръцете.

Да – направих всичко възможно тои съд да бъде управляван от хора от вътре. И то хора от вътре, накоито аз да имам доверие. Защото колктивната безотговорност не е решение на проблемите на огромните съсдилища, които са 2-3- в тази страна.

 

Тези предложения не съм ги направил както някои други председатели, веднага.

 

БСА... Трябва да престанем да се делим на асоциации... И ние се надявамхме, когато ви избирахме, вие да направите това обединение в СГС. Аз се радвам, че г-н Калпакчиев еворлюира в своето становище, защото досега винаги е казвал, че не прябва да се избира председател от друг съд...

 

Калпакчиев: винаги съм гакзвал, че трябва да има изключения...

 

ИТОВА: Радвам се, че ни съвпадат мненията. Не чула възражения в пакета от ЗСВ... Би ли изразил становище по новия ЗКСВ където изрично се забранява да има замове извън съда. (но и там има изключения)

 

КАЛОЯН ТОПАЛОВ: Казал е „организация“... не деля съдиите на съюзи, асоциации и т.н. Неслучайно го казвам.

Съдиите, за които става въпрос, са от ССБ не от БСА... както вие казахте... За мен е важно работат ан а съда да върви. Никога не съм делил съдиите на членове, на организации комсомолски клубове... Ако искате, ще си прави проверки на всеки 2 месеца – но тоа са фактите!

 

КАРОЛИНА НЕДЕЛЧЕВА: Щатовете са 6 за замове. Другите 4-ма от състава на съда ли са? Негови предложения са – да...

 

 

КАЛИН: Свързан ли е вашият избор със събития които са външни за съда. И със състоянието на тези отделения.... Най-общо да ни обрисувате какво беше положенито в тези две отделения...

 

МАРИЯ КУЗМАНОВА

 

ДИМИТЪР УЗУНОВ Как установихте кои пишат в социалните мрежи. Как установхте – с разговор с колегите.

 

Като никой от СГС не е пожелал да му стане заместник... Предлоил ли сте на други командировани.

 

НИКОГА НЕ СЪМ КАЗВАЛ ЧЕНИКОЙ ОТ СГС НЕ Е ПОЖЕЛАЛ... Аз съм си записал... Сега имаме протокол... КАЗАЛ СЪМ ЧЕ ХОРТА НА КОИТО СЪМ ПРЕДЛОЖИЛ, СА МИ ОТКАЗАЛИ, НИКОГА НЕ СЪМ КАЗВАЛ ЧЕ СЪМ П... Не, не съм предлагал на други командировани.

 

Датата на предложението е от 22 март – дата преди провеждането на олщото събрание. Защо те проведохте общо събрание, което да избере...

 

 

ТОПАЛОВ пак каза, че се е преценил като лице, което носи отгромната отговорност а изпъленние на концепцият, която и вие тука – и колеги от дугата колегия гласувахте... Не ксъм очаквал, че това ще бъде чак такъв прблем, защото...

 

За да прекратя спекулации. На много хора не им се иска този съд да работи по правилата. Съжалявам, много но лошата новина е че този съд ще работи по правилата. Съжалявам много – за тези които не искат да го чуят .

 

 

УЗУНОВ

ЧРЕЗ РАЗГОВОРИ ИЗДИРВАТЕ ТЕЗИ КОИТО ПИШАТ В СОЦИЯЛНИТЕ МРЕЖИ. В СЪЩОТО ВРЕМЕ ПРОВЕЖДАТЕ ОБЩО СЪБРАНИЕ .КАК СМЯТАТЕ ДАЛИ ЩЕ ИЗДРАЗЯТ СВОБОДНО МНЕНИЕТО СИ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ.

.. първо – никога не съм уптребил термина издирвам – справка протоколът която се вади... Неслучайно през посещението си тук през месец март ви казах: в този съд се диша свободно. Можете да отидете да проверите.

 

Аз изразявам готовност на всеки 2 месеца да ме проверявате – дали изпълнявам тази концепция. Ако това ще удовлетвори по няккъв начин – този съд аджеба върви ли в някква посока, изпънява ли неговият председател неговите ангажименти.

 

УЗУНОВ

Не смятате ли, че е удачно да оттеглите вашите предложения с оглед на престоящта закнова промяне – с оглед че ще са от същия съдебен орган...

 

Въпросът ви е много пластов – съдържа предположения от една страна. Тука мепитаха дали подкрепям измененията в закона. Не не ги споделям – защото, съжарлявам че натоварвам останалите членове на ВСС ... Възможно е да възникнат такива ситуации – те възникват и щке възникват. Едон такова решение за мен е неудачно.

Аз казах, че дъра на направените 2 предложения. Беше ми зададен въпрос – дали това решение е окончателно, дали съм зчерпил всички сдруги въпроси.

Моят кратък и еднозначен отговор е – НЕ.

 

НЯКОЛКО ВЪПРОСА ОЩЕ ВЪЗНИКНАХА В МЕН

 

Поискал ЛИ Е СТАНОВИЩЕ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА СРС,

 

Известно ли му е дали и двете имат неизписани съдебни актове, коя от тях, с кога не са възложили мотиви...

 

Обръщаме ситуацията – ако г-жа Янева бе хредложила командировани съдии на прага на законова промяна, кк бихте реагирали вие, съдиите в СГС и в СРС.

 

ЩЕ ОТГОВОРЯ КРАТКО ТОЧНО И ЯСНО.

 

Въпрос на обща кутура е да се установи че аз работа по ЗСВ и ЗНА – никъде в тях не е предвидена такава процедура – така че не съм направил. Не знае становището на председателя на СРС – дали той е съгласен или не, защото в крайна сметка законът не изисква такова съгласие.

 

Да – проверил съм. Вече отговорих на този въпрос: съжалявам. Ако вие твърдите, че те имат неизписани мотиви, неизписани актове – въпрос на елементарна справка, бих се радвал да я предсатвите.

 

Мога да нося отговорост само за собственото си поведение, не и за поведение на колегите от СРС, СГС и да дам оценъчно становище на тях.

 

Каквото и да кажа, не изключвайте и елемента на спекулация. Каквото и дакжа, всеки въпрос, поставен в друга среда... Но ще уважи правото на админ ръководител...

 

 

Лозан Панов: Като стана впрос на непротивопоставянето, МОЛЯ ДА НЕ СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯМЕ СОФИЯ С ДРУГИ ГРАДОВЕ...

 

ЧАК В 13.03 НЯМА ПОВЕЧЕ ВЪПРОСИ... уж

 

ВЪЗНИКНА ВЪПРОС И У ГАЛЯ ГЕОРГИЕВА: Вижда протоколите, но може би са извлечения – защото не вижда някъде изказване от колегите. Само неговото становище – има ли някакво друго изказване на подкрепа. Но така оставам с впечатление, че всички колеги са мълчали. ..

 

Това са извлечения от протоколите... Въпрос на тълкувание.

 

ПАНОВ:

 

Неизложени мотиви към постановни съдбни актове . И конкретно справка... Точка по ГД от 14 г 3 граждансик дела...

 

Бих предложил период – от 1. 1. 14 до настоящия ммнт...Изискването на подобни справки налага отлагането на решението.

 

КОВАЧЕВА: Точката е отлагана 2 пъти... И 2-та пъти - Този който му е дал тази инфо на него е могъл да я предостави на КПА тя да я провери и да изрезе становище

 

Подобна информация не сме изисквали никога, когато сме обсъждали заместнии на админ ръкоодитли, вкл и ръководтел.

Ако целта е да се дискредтират колегите, мисля че изписването или неизписването на делта носи друг вид отговорност.

 

КАМЕН ИВАНОВ: Ние няколко пъти отлагаме тези решения. Последно изрчение на решение от 7 април т.г. Всичко това, което сме поискали за период от месец и половина, към настоящия момнт, не намирам нкокво основание да отлагаме точката, за да избягаме т отговорността – нашите колеги да се произнесат потакива въпроси, по които така или иначе час и половина изслушвахме председатля на СГС.

 

КУЗМАНОВА... и тя направила „един разговор% в деловодствата Биляна Балинова има неизписани актове. Не можах да разбера номерата – учудвам се, че г-н Узунов, че той ги знае... Но въпросът който установих, че са 3 акта със срок повече от 1 година.. По отношение на една от точките... така

- Ке се въздържиге?

 

- Няма да се въздържа, но няма да участвм в галсуването.

 

Узунов: Очевидно се изнервхте г-н Калпакчив. Рядко взимам думата...

 

- Ще переценя включитлно г-н Узунов да каже той в какъв срок е написал решенита по своите дисцплинарни производства.... Очевидно ч се прави преднамрено тов искане, никога не сме го правли. Ням такова искане по закон... Очвидно гн Узунов прави собствени прочвания – има ВСС, има закон Съд власт... Моля да се придържаме към

 

Авториттът на ВСС на колегията очевидно се срива от развоя на дискусиите, от преднамереността ан решеята.

 

Итова. Чух аргумнта - да не би това да е искане за отлагане на точката, за да влязат в сила проените в ЗСВ. Същото го каза но не на микрофна Найденова. Аз не чух тяхното становище за това – трябва ли да гласуваме.

 

Е кой е председател на КПА – вие сте я внесли тази точка!

 

Върнаха се към събота, където са имали обсъждане на ЗСВ...

 

КАЛАГЬОЗОВА

Категорично възразявам да се включва точке по дневния ред по средта на друга точка. Когато проектът дойде, в рамките на съгласувателната процедура, предлагам всеки ще има възможност да даде становище точка по точка, глава по глава тема по тема..

 

УЗУНОВ: КОЛЕГИ ТОВА ДАЛИ КОЛЕГАТА КАРАГЬОЗОВА ВЪЗРАЗЯВА ИЛИ НЕ ВЪЗРАЗЯВА ПО ОПРЕДЕЛАН ТОЧКА Е БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ

 

КОВАЧЕВА: Г-ж Итова може ли да кажете днес како становище взехте по този въпорос, след като вчера бяхте на съвета...

 

ИТОВА: Да се обсъдят предложеният на новия ЗСВ.

 

КАМЕН: имаше обсъждане – колкото задълбочено, тлкова. Вчера имало за обсъждане КПА за объждане на сходни въпроси... Имало 60 точки, а козисията провела за 30 мин.

Защо да чакат новмия който неясно кога и неясно в каква редакция, ЗСВ или просто да си поприказваме кой как вижда съдебната реформа.

 

ИТОВА ... обикновено г-н Иванов не е особено запознат с тези неща.

 

ПРОЦЕДУРНО ПО ИТОВА.... 9 против 4 за узунов, итова галя, светла петкова

 

СЪЩИНСКО ГЛАСУВАНЕ 13.38

 

Калин Припомни за скандалите ва СГС , напомни за Богдана Желявкса и за тежките с икономически иинтерес дела...

 

АЩЕ ОТ МАРТ ГИ ПРЕДЛАГАТ

 

Калин нарече че се спекулира какво би направила г-жа Янева. И даде пример, че имаме протоколи, че никой не се е изказвал против...

 

Призовавам всички останали честно да си кажат къде ги стяга чепикът, а не да се крият зад общите приказки за морал.

ТОВА Е НАИСТИНА ПЪРВИЯТ – сигурон съм, че няма в нашата практика такива случаи – да изслушваме председател, който да се мотивира защо иска назначаването на зам.-прдседатели. 2-ма във Варна АС, предс АС Пд зам.-педседателя на Окръжен съд...

- Той спечелил избори...

Искате да кометираме избора ли.

- Да, да се върнем назад – нямам нищо против.

 

Ние обичайните заподозрени се изказвамес мотви, сдругите се крият.

 

УЗУНОВНяма да подкпепи и двете. Съображенията са му следните – 1. предстои законова промяна след седмица-две. Изрично не са възразили срещу тази разпоредба.

2. Предложението е от 22 март 2016 г., внесени в администрацията. Когато те са изготвени и внесени, не е свиквал никаков общо събрание в СГС. Установил 3-4- че викат срещу това решение. И дори устаноил от коя съдийска организация са . Смятате ли, че някой ще зрази мнени, различно, след като той ровичка ... в социалните мрежи...

 

КАЛИН НИКОЙ НЕ Е РОВИЧКАЛ – ТОВА НЕ Е БЛАГОЕВГРАД...

 

На следващо място... Продължавам да твърдя, че разглеждането на делата в законов срок е важно. Г-жа Балинова има дела от април 2015 г.

Също и по т. 10 – няма данни за нея дали има неизписани актове. Смятам, че е крайно нередно

 

ИТОВА КОЯТО МИНАВА ЗА ПРИЯТЕЛ НА ТОПАЛОВ ГИ ПОДСКРЕПИ ЧЕ СА МНОГО ДОБРИ СЪДИИ

 

(Двете са с 6-иици от конкурса за ранг съдия в окръжен съд от м.г., но не са стигнали местата). Щкамен – напомни, че няма никакве закнова пречка, а напротив – длъжни са да се произнесат.

Предложенията му са преди повече от 2 месеца...

 

СВЕТЛА ПЕТКОВА: Разсъждава с оглед на досегашната практика – да е от същия съдебен орган... Което предизвика удивени въпроси сред членове на съвета: „Такава ни е практиката??“

 

Били командировани, и то не командировани за работата – а просто командировани, за да бъдат назначени за замедстник административни ръководитли... Защо точно се спрели на тези две съдийки от много то районин съдии, които я та лично познава – имало и по-възрастни.

 

Обвиненията които се сипеха към предишното ръководство за лошо командироване, тука с нищо не показват, че лично са се подобрили... Оттам нататъка...

Аз лично не разбрах о т127 съдии в СГС как пък така не се намери нито един достоен...

 

Защо дойде председателят на СГС – да ни уведоми, че има спокойствие. Оказва се, че това спокойствие е привидно. И дали сега и това назначаване на тези 2 съдийки няма да затрудни спокойствието... Всеки ще си зададе въпроса и от СГС защо да не ми се предложи на мене и от СРС-...

 

ТЕОДОРА Т