АБВ е напуснала правителството защото не е получила подкрепа от ГЕРБ в Конституционния съд за евентуалното ново кандидатиране на лидера ѝ Георги Първанов за президент. Тази теза разви бившият зам.председател на ДПС, сега политически анализатор, Осман Октай.

"От 6-7 месеца Първанов търси възможност как да се кандидатира още веднъж като президент. Търсили са контакт с ГЕРБ преди да внесат въпроса в Конституционния съд. Имало е контакти между хора на Борисов и на Първанов дали е възможно да се пристъпи към това питане. Драматичното изтегляне на АБВ от правителството е, когато са получили отказ от хората на Бойко Борисов, че те не биха се намесили с влияние в Конституционния съд", казва Октай пред Нова тв.

Според политическия анализатор на тези президентски избори ще се повтори ситуацията от 2001 г., когато при четирима десни кандидати накрая спечели Георги Първанов.

"Кандидатът на ГЕРБ ще бъде в много тежка ситуация, защото всички политически партии и задкулисието ще играят ва банк срещу него, както през 2001 г.", казва Октай, според когото дори е подготвен "новият Богомил Бонев", припомняйки ситуацията от преди 15 години, когато бившият вътрешен министър се кандидатира за президент.

"Ивайло Калфин ще бъде абсолютно сигурно кандидат-президент на АБВ. БСП ще си имат абсолютно сигурен кандидат. Голямата мечта на Георги Първанов е той да излезе втори и да принуди БСП да подкрепи неговия кандидат на балотаж", казва Октая.

Според Антон Кутев, член на Националния съвет на БСП, ако евентуално се стигне до споразумение между БСП и АБВ, е необходим общ кандидат-президент, но той трябва да е фигура, външна и на двете партии.

"Ще има предсрочни избори, но те няма да са сега. Първанов прави сметка за напролет, няма шанс да влезе сега в парламента без подкрепата на БСП", казва Кутев.