Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Една медийна група е основният инструмент за политическо влияние в България. Това установява в доклад Центърът за изследване на демокрацията, който бе представен днес.

За никого не е новина, че става дума за медиите на Делян Пеевски, който главният експерт към Центъра Тихомир Безлов нарича "Моделът "Кръстева-Пеевски-КТБ". Изследването обаче хвърля светлина върху бързото навлизане на медиите на Пеевски, методите, по които оцеляват в икономическа криза, в която много други загинаха, както и начина, по който са използвани от силните в момента за "политическо инженерство".

Изследването, което можете да прочетете тук, разглежда данни за приходи и разходи, персонал, заемите, дадени на различни медии от КТБ, както и анализира отношението на тези медии както към политици, така и към важни обществени теми. Проследява се периодът на "големите медийни размествания" между 2008-2014 г, и двата етапа, по които "Кръстева-Пеевски-КТБ" се наместват на българския медиен пазар.

 

Етап първи - заемане на място сред националните печатни издания

Тук се връщаме в 2007-2008 г, която според изследването е ключова за медийните промени в България. Държавата влиза в ЕС, телекомите започват да предлагат добър мобилен интернет, а на пазара се налага една нова медийна група - "Нова Българска Медийна Група", която изкупува няколко ключови вестника, а през следващите години добавя в портфолиото си още десетки издания. Зад нея стоят Ирена Кръстева и Делян Пеевски, а ключова роля във финансирането й играе КТБ.

До 2009 г, посочва се в изследването, българските медии - печатни и други - са във възход. Печалбите от реклама растат, наемат се повече хора, появяват се нови вестници, телевизии, радиа. През 2009 г обаче започва криза. Една проста графика я показва ясно:

Само една медийна група, тогава заемаща все още около 17% от пазара, остава невъзмутима в кризата. Това е Нова Българска Медийна група. 

НБМГ печели, когато другите губят, и наема хора, когато другите съкращават:

Медиите на "Кръстева-Пеевски-КТБ" получават и нова функция в "политическото инженерство" заедно с избухването на протестите срещу избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. В какво се изразява то? Най-лесно се демонстрира с тази семпла графика:

"Обръщането на палачинката".

Премиерът Бойко Борисов е избран като най-коментираната личност в българската политика.

Фалита на КТБ обаче разкрива ценна информация за това колко зависима е групата "Пеевски-Кръстева-КТБ". Контролът над голяма част от печатните и интернет издания е бил гарантиран със серия от кредити:

 

До 2014 г, когато стига обхвата на изследването, едва 30% от журналистите в България не работят в медиите на тази група. Същевременно, доверието на хората в българската журналистика като цяло е по-висока от тази в съдебната система, но равна на тази в Народното събрание. Хората вярват на вестниците и другите медии толкова, колкото и на депутатите.

"България е на предпоследно място по всекидневно четене на вестници в ЕС - 11% от българите четат всеки ден, само Гърция е зад нас. През 2001 г. това бяха 50-55% от българите, когато това е нивото в Германия днес", обясни Безлов резултатите от това днес.

Същевременно, сочи друга статистика от "Евробарометър", българите са шампиони в ЕС по всекидневно гледане на телевизия - 93% от нас застават пред малкия екран всеки ден.

 

Етап втори - влизане в националния телевизионен ефир

Както изследването показва, постоянното обръщане на палачинката и завземането на печата от модела "Кръстева-Пеевски-КТБ" води до загуба на доверие във вестниците. Телевизиите обаче растат, след като два големи медийни концерна закупуват две телевизии с национален ефир - днес бТВ и Нова Телевизия, които държат по-голямата част от големия български тв ефир.

Моделът "Кръстева-Пеевски-КТБ" усеща това и, съответно, придобива своите телевизии - ТВ7 и ББТ. Производството на телевизия обаче е много по-скъпо удоволствие, за което не стигат рекламните бюджети на "вътрешни фирми" от КТБ, което финансира до този момент вестниците. Затова Пеевски използва инструмента на заеми от КТБ към същите тези "вътрешни фирми", като ги предоставя на ТВ7 и ББТ.

Приходите на двете телевизии не се движат особено, но бюджетите им нарастват значително, отбелязва се в изследването, задминавайки дори тези на водещите в националния ефир - бТВ и Нова Телевизия.

И тук идва наистина тежката статистика - ако към годишните бюджети на телевизиите се добавят и тези на печатните медии и интернет страниците на НБМГ, според екипа на Центъра през ключовата 2013 г "политическите инвестиции" в медии са вероятно над 150 млн. лв. За какво служат те? През лятото на 2013 г тези пари отиваха за съдържание срещу протестиращите, излезли по софийските улици срещу назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС.

 

БНТ, бТВ и Нова Телевизия

Трите основни телевизии обаче, макар и свободни от групата "Кръстева-Пеевски-КТБ", също не демонстрират нужното ниво на медийна независимост.

"Според последните данни на Ниелсен, БНТ имат пазарен дял под 5%, което ще рече, че тя има 4-5 пъти по-малък дял от останалите две водещи телевизии. Дори и да има добри предавания, а тя има такива, с толкова малък дял тя не може да изпълнява обществените си функции", отбеляза в хода на дискусията старшия анализатор на Центъра д-р Любомир Кутин.

Той отбеляза и демонстративното политическо инженерство на обществената телевизия, която по време на големите протести месеци наред показваше малки групи протестиращи, манипулирайки общественото мнение.

бТВ и Нова Телевизия би трябвало да имат гаранция на независимост от факта, че са собственост на чужди медийни концерни.

"Да, големите частни компании са някакъв гарант, че не са под влияние на българските политически интереси. Но тези две телевизии бяха купени на твърде висока цена", заяви Тихомир Безлов.

Според него, при печалбите, които и БТВ, и Нова ТВ показват, двете телевизии ще се изплатят на инвеститорите след повече от 20 години. И тук идва възможността на държавата да влияе - с т.нар. PR-договори. Друг проблем, отбелязва експертът, е факта, че по десетина души в двете телевизии избират темите. Днешните инструменти за пипълметрия и наблюдение на публиката, които вестниците нямаха, се ползват активно от ръководствата на големите телевизии, за да предоставят повече от това, което е най-гледано, понякога за сметка на важността на непопулярните теми.

 Социалните мрежи - лекарството, отровата, или и двете?

Според проучванията, социалната мрежа Facebook предизвиква истинско медийно сътресение в България. От 60 хил. потребители през 2008 г, те са 450 хил. през 2009, 2 млн. до 2011 г, а наскоро минаха 3 млн.

В тази статистика България е водеща - ползването на социалната мрежа раст по-бързо, отколкото е средното за Европейския съюз.

Фейсбук е не само платформа за медийно съдържание, но и изключително ефективен инструмент за организиране на гражданска активност. В доклада на Центъра като пръв подобен пример се посочва серията от протести срещу Цар Киро през 2011 г, последвани от екопротестите през 2012, и кулминирайки през 2013 г. с ДАНСwithme.

Според анализа на Центъра, в това ново медийно пространство ПР експертите и рекламните бюджети на българската олигархия имат значително по-малко влияние.

Пред Клуб Z обаче Тихомир Безлов разкри и другата страна на монетата - днешните производители на медийно съдържание също не използват и не знаят как да използват ефективно инструментите, които социалните мрежи дават за разпространение на информацията.

Ключови думи

Коментари

Нищо ново

Пеевски хранел 70% от журналистите в БГ. Василев хранел семейство Костови. Моника храни Дайнов.

рендето

На умрело куче нож вадите. Кажете кой стой зад фондация "Америка за България". Щото медиите които спосорират, въпреки че са уж с различни собственици, водят толкова еднаква редакционна политика на манипулации и дезинформации, че медиите на Пеевски изглеждат напълно плуралистични на техен фон.

Верно си ренде

...

Юруш на грантовете

2016 Сега знаеш: програма за гражданско образование Фондация „Софийска платформа“ Гражданско общество и демократични институции 129,400 лв. 2016 Деветашкото плато споделя опита си за развитие на общностите Асоциация „Деветашко плато“ Гражданско общество и демократични институции 342,000 лв. 2016 Стипендия за български журналист в САЩ през 2016-2018 Световен институт по печата (САЩ) Гражданско общество и демократични институции $97,500 2016 Mедиация в подкрепа на бизнеса. Насърчаване на справедливото и целесъобразно решаване на спорове чрез програми за медиация Център за разрешаване на спорове Гражданско общество и демократични институции 482,870 лв. 2016 Продължаваща и разширена подкрепа за организациите на гражданското общество Български център за нестопанско право Гражданско общество и демократични институции 885,360 лв. 2015 Журналистически разследвания върху общински избори 2015 Сдружение „Българион“ Гражданско общество и демократични институции 92,460 лв. 2015 Съвременни възможности за участие в изборния процес Асоциация „Прозрачност без граници“ Гражданско общество и демократични институции 98,820 лв. 2015 Активни общности: Изграждане на капацитет за промяна Асоциация „Платформа АГОРА“ Гражданско общество и демократични институции 475,000 лв. 2015 Укрепване на гражданския и институционален капацитет за свободни и честни Сдружение „Институт за развитие на публичната среда“ Гражданско общество и демократични институции 298,760 лв. 2015 Неизследваните територии на филантропията Български дарителски форум Гражданско общество и демократични институции 564,000 лв. 2015 Съдилища в общността Съюз на съдиите в България Гражданско общество и демократични институции 436,000 лв. 2015 Насърчаване на дебата между завършилите Българското училище за политика Българско училище за политика Гражданско общество и демократични институции 120,000 лв. 2015 История на корупцията в България: годините на преход към демокрация Гражданско сдружение „Либертариум“ Гражданско общество и демократични институции 287,000 лв. 2015 Регионални профили: показатели за развитие, годишно проучване и анализ на регионалното развитие в България Фондация „Институт за пазарна икономика“ Гражданско общество и демократични институции 668,200 лв. 2015 Подкрепа за независимата регионална журналистика Фондация „Отец Паисий 36” Гражданско общество и демократични институции 124,830 лв. 2015 Национален кръг и участие на български отбор в състезанието по международно публично право „Филип Джесъп“, 2015 Сдружение за международни състезания по право Гражданско общество и демократични институции 20,830 $ 2015 Програма за развитие на обществените фондации Фондация „Работилница за граждански инициативи” Гражданско общество и демократични институции 300,000 лв. 2015 Подобряване на уменията за набиране на средства на български неправителствени организации Български център за нестопанско право Гражданско общество и демократични институции 116,200 лв. 2014 Лидерство за регионално развитие Институт за регионални и международни изследвания Гражданско общество и демократични институции 482,000 лв. 2014 Програма за развитие на обществените фондации Фондация „Работилница за граждански инициативи” Гражданско общество и демократични институции 300,000 лв. 2014 Повишаване на уменията за фондонабиране на български неправителствени организации Български център за нестопанско право Гражданско общество и демократични институции 116,200 лв. 2014 Дигиталните технологии в подкрепа на качествената журналистика Икономедия АД Гражданско общество и демократични институции 3,000,000 лв. 2014 Подкрепа за свободни медии в защита на обществения интерес Фондация „Инфо Спейс” Гражданско общество и демократични институции 1,152,600 лв. 2014 Оценка на антикорупционната среда на местно ниво Асоциация „Прозрачност без граници“ Гражданско общество и демократични институции 782,000 лв. 2014 Празнуваме 25-тата годишнина на българската демокрация Фондация „Софийска платформа“ Гражданско общество и демократични институции 315,000 лв. 2014 Граждански център за прозрачност в обществения живот Програма „Достъп до информация“ Гражданско общество и демократични институции 948,800 лв. 2014 Участвам – дарявам - променям! Сдружение „Първи юни“ Гражданско общество и демократични институции 178,000 лв. 2014 Жилото на стършела Фондация „Сатирик“ Гражданско общество и демократични институции 86,570 лв. 2014 Изграждане на последователна съдебна практика Сдружение „Грамада“ Гражданско общество и демократични институции 232,000 лв. 2014 От апатия към активност в местната общност Сдружение „Утро за мечтатели“ Гражданско общество и демократични институции 8,080 лв. 2014 Възобновяване на добрите практики в аналитичната журналистика Фондация „Редута.бг” Гражданско общество и демократични институции 176,280 лв. 2014 Медиатор – интерактивна платформа в подкрепа на независимата журналистика Асоциация на европейските журналисти – България Гражданско общество и демократични институции 178,500 лв. 2014 Антикорупционен индекс за България: подготвителна фаза Асоциация Прозрачност без граници Гражданско общество и демократични институции 139,920 лв. 2014 Специализираната прокуратура срещу организираната престъпност Фондация „Риск Монитор” Гражданско общество и демократични институции 240,000 лв. 2014 Преоткриване на Център за култура и дебат „Червената къща“ Фондация „Гъливер Клиринг Хаус“ Гражданско общество и демократични институции 167,150 лв 2014 Светът на живо. Международна телевизионна програма Българска национална телевизия Гражданско общество и демократични институции 500,480 лв. 2014 Стратегическо планиране и институционално развитие на Института за регионални и международни изследвания Институт за регионални и международни изследвания Гражданско общество и демократични институции 62,300 лв. 2014 Дискусионен клуб за студенти по право и млади юристи Фондация “Български адвокати за правата на човека“ Гражданско общество и демократични институции 86,950 лв 2014 Правата ми в действие Сдружение „Департамент за правна култура” Гражданско общество и демократични институции 144,000 лв. 2014 Институционален грант за развитие Сдружение „Платформа“ АГОРА Гражданско общество и демократични институции 46,200 лв. 2014 Помним и разбираме близкото минало на България Институт за изследване на близкото минало Гражданско общество и демократични институции 448,000 лв. 2013 Валя Балканска и проектът „Златна плоча” bTV Медия Груп, отдел „Документалистика“ Гражданско общество и демократични институции $ 9,900 2013 Институционална подкрепа за Център за култура и дебат „Червената къща” Фондация „Гъливер клиринг хауз“ Гражданско общество и демократични институции 93,192 лв. 2013 Трети регионален форум по киберсигурност и киберпрестъпност Международна академия за обучение по киберразследвания Гражданско общество и демократични институции 72,000 лв. 2013 Подкрепа за независима разследваща журналистика Фондация „Офф Медия“ Гражданско общество и демократични институции 102,800 лв. 2013 Граждански център в подкрепа на прозрачността в обществения живот Програма Достъп до информация Гражданско общество и демократични институции 194,710 лв. 2013 Индекс на реформа в прокуратурата Български институт за правни инициативи Гражданско общество и демократични институции 142,360 лв. 2013 Журналистически разследвания върху парламентарни избори 2013 Българска Национална Телевизия Гражданско общество и демократични институции 65,000 лв. 2013 Стипендии за български журналисти 2013 - 2013 Световен институт по печата Гражданско общество и демократични институции $ 30,000 2013 Журналистически разследвания върху парламентарни избори 2013 Сдружение „Булгарион” Гражданско общество и демократични институции 116,000 лв. 2013 Инициатива за свободни и честни избори Институт за развитие на публичната среда Гражданско общество и демократични институции 194,000 лв. 2013 Пътна карта към парламентарни избори 2013 Асоциация „Прозрачност без граници” Гражданско общество и демократични институции 195,225 лв.

Фондация „Офф Медия“ e издател на OFFNews.bg 102,800 лв.

Reduta.bg е независим сайт създаден от малка група утвърдени журналисти, икономисти и политолози, автори на задълбочени анализи по важни обществени проблеми. 88,900 лв.

Радев

След като най-големия рекламодател в медиите е държавата, ясно е, че БТВ, Нова и БНТ ще продължат да слугуват на Боко Кратуната.

Както се вижда от грантовете слугуват на "Америка за България"

По-горе прочетох за сума от 150млн.Та възниква въпроса:В една разходна икономика,(като нашата )колко държавни поръчки ти трябват за да отделиш от печалбата тези пари,за промиване на мозъци?

Грантът подкрепя capital.bg и dnevnik.bg, водещите издания на „Икономедиа“, 3,000,000 лв.

Mediapool е новинарско онлайн издание, което следва високи професионални и етични стандарти в журналистиката и е сред примерите за медийна независимост и свобода на словото в България - 1,152,600 лв.

Проектът подкрепя "Стършел", независимия сатиричен седмичник - 86,570 лв.

Асоциацията на европейските журналисти - България е нестопанска организация, която обединява индивидуални журналисти или кореспонденти на местни или международни новинарски издания. - 178,500 лв.

Институционална подкрепа за Център за култура и дебат „Червената къща” - 93,192 лв.

Грантът ще предостави в 2013 – 2015 на трима млади и утвърдени български журналисти възможност да се включи в обучение по журналистика, $ 30,000

Грантът ще предостави възможност на млади и утвърдени български журналисти да се включат в обучение по журналистика, предоставено от World Press Institute $97,500

"Интелектуалци" против Дебелян!

Направо да повърнеш! Да повърнеш от погнуса и омерзение към едно тлъсто и мазно нищожество, което отстъпва на тегло само с няколко килограма от доскорошния си благодетел Дебелян Пеевски. За Пърдялко Пърдялков става дума - "собственик" на много мръсни, кафяво-жълти медии, като ПИКливото му сайтче. Става дума за довчерашния Републикански лизач на делянпеевския задник!Става дума за мерзавеца, който не позволяваше и косъм да падне от главата на туловището Пеевски, защото беше допреди две седмици спонсор на най- гадните, най-цинични, порнографски и прогизнали от ПИКня и сарайски фекалии медии на мазния Пърдялко! И сега, какво? Дебелян отрязал Пърдялко от хранилката, отсвирил го за съвместната им ПИКлива телевизия, от която, ти да видиш, по предварителните фукни на Пърдялко, всички останали медии щели да треперят! Само че, в момента трепери мазното нищожество Пърдялко! Безскрупулен мерзавец, който мислеше, че всичко му е позволено, точно защото благодетел му беше Дебелян. Този мерзавец беше публикувал колаж с генеталите на Радан Кънев - безпрецедентен цинизъм и мерзост дори и за българския журналистически слугинаж! Обиждаше с всякакви цинизми и перверзии лидера на ДСБ, единствено и само да заслужи поредната "порция" от уродливия си блогадетел и от общия им чорбаджия - агент Сава.Да, ама не! Сега Пърдялко плаче и трепери, че дори написал имената на всичките приятели на татко му и на доста видни комунисти, които го"защитават" от Дебелян! Господи! Да плачеш ли, да се смееш ли?! И "видните" имена се "възмущават" от Дебелян. А защо тогава, когато мазното нищожество Пърдялко сипеше кофи с помия, цинизми, грозна перверзия и порнография па Радан Кънев и ДСБ, въпросните "интелектуалци" не протестираха? Защо? Къде им беше тогава "будната съвест"? Някои от споменатите имена нещо минават за демократи, че и за десни хора? За отявлените комунисти в списъка е ясно, все пак, кръвта вода не става! Пърдялко е внук на виден комунистически терорист, който в същото време е бил агент-провокатор! Повечето от тези имена, със сигурност и хабер си, че Пърдялко ги е употребил. Инак е невъзможно да си плюят на сурата и да станат за посмешище! Както Слави направи за посмешище този, когото "защитават"! Само че, много да внимават! Като нищо утре, ако някой нареди на Пърдялко, той и тях ще започне да залива с кофи ПИКня и фекалии, само че този път - от банкянските клозети. Бизнесът му със сарайските, е приключил.

Яко псувни, нула полезен материал.

Пърдялко е внук на виден комунистически терорист, който в същото време е бил агент-провокатор!---- Само да допълня че собственика на Бивол, Асен Йорданов е брат на Пърдялко. И той е внук на виден комунистически терорист, който в същото време е бил агент-провокатор! Двамата са си разпределили пазара на медийната помия

Грантът подкрепя поредица от журналистически разследвания на общинските избори през 2015 година. Журналистически екипи от Нова телевизия се насочват към шест общини, 92,460 лв.

„Под тепето“ е новинарско онлайн издание с фокус Пловдив и региона. Проектът ще спомогне за подобряването на количеството и качеството на оригиналното съдържание на изданието, 124,830 лв.

Българската Национална Телевизия ще произведе и излъчи в най-гледано време пет журналистически разследвания върху подготвеността на изборната администрация 65,000 лв.

изразходването на средства в изборните кампании ще бъдат във фокуса на журналисти от Нова телевизия и bTV в осем разследвания, излъчени в най-гледано време в месеца преди началото на предизборната кампания.116,000 лв.

Фондация „Репортер” ще открои добрите практики в разследващата журналистика - 16,250 лв.

С този грант Институтът за пазарна икономика, водеща българска организация за анализи... - 32,500 лв.

„Прозрачност без граници” ще наблюдава тръжната процедура за магистрала „Тракия” –$ 96,000

Проект „Съдебен репортер” е насочен към проблем от изключителна важност за демократичното развитие на България – $ 78,000

Фатмак

Погледнете "цифрите", които някой е посочил по-долу, разгледайте съдържанието на сайтовете и ще спрете да се учудвате, че от оффчев до джамджиева всички публикуват едни и същи пасквили от едни и същи централи за зомбиране, точно отражение на тези на пеевски. Единственият избор, който имате е КОЙ да ви лъже.

b.krustev

Посочете, моля, къде Клуб Z е получил каквито и да е средства за какъвто и да е проект. Тогава можете да обвинявате за зомбиране и прочие. А ако твърдите, че ви лъжем, посочете конкретно.

denim58

Що пишеш глупости?!Объркал си сайтовете...айде, марш в блиц или пик!

Клуб З

Става тотално без смисъл да се участва в този форум - с тези спамове от троловете. Никой не ги чете, но заемат място. Колкото по-скоро въведете регистрация толкова по-добре. Вече престанах изобщо да гледам форумите, а понякога е грешка защото има смислени коментари

Фатмак

Съгласен съм с вишеизказалия се, "интелектуалната" диария против Дебелян! определено не беше нужна.

b.krustev

Скоро ще има промени по този въпрос.

denim58

clubz е един от малкото стойностни сайтове, а напоследък някои от коментиращите, започнаха да пишат не по темата и най-вече глупости...Просто са объркали сайта със сайтчетата, цитирани в изследването.

Роси

Разгледах грантовете на Америка за БГ. Това което се набива веднага на очи - на едни журналисти и медийни коменатори се дават огромни пари за безумни проекти. Сигурна съм, че всъщност им се плаща за друго, защото продукта по повечето от тези проекти е един ПДФ и една седмица работа. Няма как да струва $ 150 000. Та, въпроса #КОЙ се крие зад "Америка за БГ" ми се струва достоен за разследване.Но не от ПИК, а от ДАНС да речем.

...

Изходи се успешно! Олекна ли ти? Бягай за мизерните си центове!

ОТАН

"Америка за България" все пак публикува отчети, в които може да се види кой какви пари получава и евентуално за какво. Къде обаче са отчетите на "Кремъл за Задунайската си колония"? Нали се досещате, че за издръжката на около 200-те русофилски организации (медии, "дружества", "форуми", "общества" и всякакви подобни) у нас са нужни десетки, ако не и стотици пъти повече пари.

denim58

Това е едно много добро изследване, особено с графиките.Вестник Стандарт,блиц,шоу,труд,24часа и т.н.,са били наливани с пари от КТБ, ама не виждам синдиците да са поискали да им ги върнат.Тези "вестници" и "сайтчета",продължават да ни облъчват, като имаме добавена и проруска пропаганда.Преса и Тема фалираха, ТВ7 също...А другите? Кой ги закриля?Още през 2014, фирмите/бушони/успяха да заведат дела и нищо.

Телевизионер

Най-влиятелните медии са НОВА и БТВ, защото се гледат от милиони. Всичко останало, особено вестниците, е много малко влиятелно и може да се пренебрегне. Затова гледайте политическите предавания на тези две телевизии, кого канят и как му задват въпросите, доколко го прекъсват и веднага ще се ориентирате чий политически интереси се защитават.

леви и десни в защита на един доказан мръсник!

Наиситна ли и тъмно синята Богдана Карадочева се е хвърлила да защитава лицето, пардон - задника Недялко Недялков, най-големият хулител на ДСБ и на Иван Костов? Впрочем, името на брат му защо липсва от списъка със "защитниците", възмутени от бившия "Бог" на лицето, пардон - на задинка Недялко?

Гриша Ганчев

Фигура 10, с колебанията на позитивното/негатовното отразяване на гусина Борисова е изключително показателна ... :) Алилуя !

КлоЗет

За жалост това са фактите. Медиите в България се делят на 4 вида: - На Пеевски (дълъг списък) - Зависими от обществени поръчки (bTV, Nova, Darik) - На други олигарси (Сега, КлубЗ, България Он Еър) - Зависещи от Америка за България (Дневник, Капитал, Медиапул) Някои медии попадат в повече от една графа. Останаха ли други? Отговорът е тъжен: НЕ

Георгиев

Интересно, защо тоя, т.нар. Център за изследване на демокрацията" едва сега съобщава тия данни... изглежда, на соросоидите, от които е съставен тоя "център" едва сега им е платено за това. Нима до сега не се знаеше, нима нямаме служби, които да са се заинтересували от бързия възход на Пеевски, да проследят източника му на доходи? Или тогава е бил удобен за някои, а сега вече не???

Христо Велков

Отличен и задълбочен анализ, поздрави на автора. Искам само да добавя едно заключение което е пропуснато в сигналът. Това е динамиката на онлайн и офлайн медиите и там ясно се вижда, както е споменато за фейсбук, че традиционните офлайн медии губят доверието на публиката във времето. Както и че онлайн каналът нараства лавинообразно, което е споменато. Липсващото е екстрапулацията на двете тенденции в бъдещето и анализ на ефекта. Заключението би било много оптимистично. Да ни е честито българи.

КлоЗет

За влиянието на Пеевски в социалните мрежи, поинтересувайте се колко страници тип "Аз обичам България", "Харесай ако имаш сестра" и сходни, се намират в орбитата му. Защото трафикът към онлайн изданията му идва точно от там.

сълзи и сополи пърдялкови

Пълна трагедия! Край! Бългаиря загива! Загива тотално и безвъзвратно! Спира излизането на вестник "Ретро" - една от медиите на ПИКливия Недялко, който наложи безпрецедентна порнография, стил на омраза, отвратителен и циничен език, чиста проба перверзия и точно с тези си медии, спонсорирани от едно тлъсто и уродливо 180 - килограмово туловище, викат му Делян Пеевски, недосегаем и безскрупулен, оскверняваше и мърсеше медийния пазар! Да, ама уродливото туловище беше плътно зад гърба му, и нито Президент, нито Правителство, нито Парламент, нито СЕМ и разни комисии, смееха дори забележка да направят на ПИКливия Пърдялко за гнусния му и злъчен език, за порнографията, цинизма, перверзията и непоносимата смрад, които се лееха от Пърдяловите издания. Само че, ти да видиш супер перверзия! Пърдялкова перверзия! ПИКливият Пърдялко от известно време рони сълзи и сополи, иска помощ, жалкото двукрако, доскорошен Републикански лизач на дебелия делянпеевски задник, иска защита точно от благодетеля си! Ега ти перверзията пърдялкова! То не баха "интелектуалци", то не беше онзи изваден от нафталина Попандов, котого едва ли вече някой помни, то не бяха вопли, то не бяха сълзи, петиции! Брех да му се не види! Пърдялко, виж какво, мерзавецо! тичай да плачеш на рамото на Радан Кънев и Иван Костов! Само те ще ти помогнат в тази "титанична" борба с бившия си благодетел!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.