"Според наблюденията ни от вчера доброволните групи покрай границата са по-скоро медиен проблем. Смятам, че този проблем леко затихва".

Това каза главният секретар на МВР Георги Костов на въпрос на Клуб Z дали полицаи са срещнали групи от рода на тези на Динко от Ямбол и Перата от Бургас по време на проведена вчера полицейска операция срещу незаконната миграция.

Попитахме Костов - след като вчера МВР е имало толкова сили по границата, каква е картината със специфичните доброволни отряди, извършващи "граждански арести" и пр. - дали служителите на реда са се натъкнали та такива хора, сътрудничили ли са си или напротив - имали са проблеми.

"Не бива да ги слагаме под общ знаменател. Има голяма степен на вероятност голяма част от тях да са доборнамерени. Има голяма степен на вероятност голяма част от тях да са и недобронамерени. МВР демонстрира отвореност към гражданското общество, но в рамките на законността. Смятам, че този проблем леко затихва", каза Георги Костов.

Според изнесената днес информация, МВР, ДАНС, спецпрокуратурата и два гранични участъка са провели  в 11 области паралелна операция по противодействие на незаконната миграция. 1431 служители са проверили 1 010 обекта, общо 10 810 лица и 4 976 МПС.

Резултатът е, че се установени едва 62-ма чужденци, които "отговарят на профила нелегален мигрант", казват от вътрешното министерство. 11 от тях са под 18 г., а само 23 се оказали наистина незаконно пребиваващи без регистрация у нас. Не може да се каже какви са по народност, защото нелегалните мигранти по традиция казват, че са от зони с военен конфликт.

"39 от лицата имат някакъв статут или с в процедура на изчакване", каза Георги Костов.

Според неговите думи, установени са и 34 души "съпричастни към каналджийска дейност", за 24 часа с полицейска мярка са задържани 75 човека, намерени са и 6 души, обявени за общонационално издирване.

Иззети са и 3 незаконни оръжия. Образувани са едва 3 досъдебни производства за каналджийство и 14 по други членове от НК.

Главният секретар изнесе данни за сравнение със същите по мащаб, брой служители и използвана техника акции през октомври и ноември 2015 г., когато задържаните са били в рамките на 450, 360, 350 човека т.е. - понякога по 20 пъти повече в сравнение с вчера.

"Обективният анализ показва, че мерките, които държавата прилага на българо-турската и на българо-гръцката граница, определено са ефективни", обобщи Костов.

На въпрос на Клуб Z, че ако полицаите са работили и в областите Враца, Монтана и Видин и в района на Драгоман, това не значи ли, че границата очевидно "порпуска" хора, които се насочват на Запад, Костов каза, че данните са напълно обективни, за да се види нивото на незаконната миграция и незаконно пребиваващите чужденци.

"Считаме, че това предизвикателство в момента е под контрол", каза главсекът и допълни, че към 13 май центровете на Дължавната агенция за бежанците са запълнени едва на 16 %, а на дирекция "Миграция" на МВР – на 55 %.

Костов отказа да коментира какво би се случило, ако Турция изпълни заплахата да отвори границата си за мигранти с аргумента, че това е изцяло политически въпрос.