Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да не договаря отстъпки за медикаменти, които българите не могат да ползват в поне пет европейски държави, предлага Министерството на здравеопазването с промени в Наредба 10 за начина на заплащане на лекарствените продукти. Проектът вече е качен за обществено обсъждане на сайта на ведомството и предвижда нови и по-облекчени процедури за осигуряване на терапия за основните социално-значими заболявания.

"Не се сключват договори за отстъпки за лекарствен продукт по чл. 21, ал. 2, ако международното непатентно наименование, към което то принадлежи, или комбинацията (за комбинирани лекарствени продукти) не може да се ползва от пациентите в поне пет държави-членки на Европейския съюз чрез съответните им системи за заплащане с публични средства", гласи една от алинеите на чисто новия чл. 23г в наредбата.

Текстът ще важи и за всички нови медикаменти, които все още не се заплащат от здравната каса. Това на практика означава, че ведомството няма да покрива разходи за скъпи продукти, които не фигурират на европейския пазар или се срещат твърде рядко. Същите няма да попадат в Позитивния лекарствен списък, защото според последните законови промени, които са в сила от миналата година, за тях задължително трябва да се договори отстъпка. В противен случай лекарствата не намират място в позитивната листа и не се реимбурсират от публичния фонд.

Според здравното министерство по този начин българските пациенти ще получават само продукти, които доказано отговарят на изискванията за качество, безопасност и ефективност, пише в мотивите към проектонаредбата. Освен това ще им се гарантира, че терапията у нас е съвместима с добрите практики, прилагани в Европа.  

"Това предложение не е пряко обвързано с финансови средства. Приемането му няма да окаже въздействие, което да повлияе във финансовото изражение на процесите, свързани с лечението на пациентите с лекарствени продукти", уверяват от здравното министерство.

И още една промяна предлага екипът на министър Москов - по-високите реимбурсни цени на лекарствата (т.е. стойността, която поема здравната каса) да влиза в сила веднага, а не от 1 януари на следващата година, както е сега. Настоящата разпоредба кара много пациенти да чакат за безплатна или по-евтина терапия, защото от одобрението на по-високите реимбурсни цени до влизането им в сила може да мине и повече от половин година. Ако например, Надзорният съвет гласува промяната през февруари или март, новата цена се прилага чак след 10 месеца - от 1 януари на следващата година.

"В резултат от приемането на предложението ще се повиши достъпът на пациентите до лекарствени продукти за лечение на социално-значими заболявания", уверяват от здравното министерство.

Важно условие обаче е НЗОК да разполага с парите за новата по-висока реимбурсация. Ако бюджетът й не може да си го позволи, промяната вероятно няма да влиза в сила веднага, уточнява се в мотивите към проектонаредбата.

"Финансовите средства, необходими за прилагането на предложеното изменение, следва да са в рамките на бюджета на НЗОК за съответната година без да се налагат допълнителни такива", пише в документа.

В него е посочено също, че промените касаят лекарствата, "които са в челните места за смъртност и заболеваемост при първично инвалидизиране, чието лечение е приоритетен ангажимент в здравната политика".

Така направените предложения са публикувани за обществено обсъждане и са предоставени за одобрение от Надзорния съвет на здравната каса.