Старата електроника в килера може да ви донесе неочаквани приходи, пише Yahoo Money. Подобно на ретро компютрите и първите поколения на музикалния плейър iPod се радват на сериозен интерес от колекционери.

Това е учудващо, защото на практика устройството, което промени музикалната индустрия и измъкна "Епъл" от финансовите затруднения, не е толкова старо. Първият iPod излиза на пазара през 2001 г. и струва $399 - двойно повече, отколкото актуалния iPod Touch.

Въпреки това носталгията по годините, в които дигиталните технологии започнаха своя разцвет, кара хората да купуват тези джаджи, подобно на сувенирите покрай първите серии на "Междузвездни войни".

Проверка в eBay показва, че неразопакована версия на iPod Shuffle се продава за $1000, iPod mini от първо поколениe - за $2500, а фабрично запечатан iPod от първата реколта струва $20 000.

Това се отнася и за старите айфони - собственикът на неотварян iPhone от първото поколение му "търси" $9999,99.

Естествено, това са исканите цени и не е сугурно, че купувачите ще ги платят, но все пак интересът към старите или спрени от производство i-устройства е голям и ще нараства през следващите години.

За колекционерите от най-голямо значение е външният вид на устройствата, както и окомплектовката им. Затова пазете всякакви опаковки, брошурки, стикери и дори касови бележки, които вървят към тях, съветват експерти.

Освен това ако имате намерение някога да продавате на вторичния пазар каквато и да е електроника, грижете се изключително много за външния ѝ вид. Използвайте кейсове и предпазители за дисплея, защото всяка драскотина сваля сериозно цената.