Преди година светът на археологията изпадна във въодушевление от новината, че в гробницата на Тутанкамон може би има скрити помещения с останки и ценности на кралица Нефертити. В тази история сякаш имаше всичко: фалшиви стени, заровени съкровища, минимум една мумия и нова надежда за линеещата туристическа индустрия, пише Джулиън Боргър в „Гардиън“.

Появи се и един проблем: учени твърдят, че доказателства, намерени при нови проучвания, са били прикрити от правителството в Кайро.

Съобщеното през ноември 2015 г. от тогавашния министър на античността, Мамдух Елдамати, че е „90% сигурен“, че проучване с радар на гробницата е разкрило неизследвана камера, галванизира световна възбуда и добави тежест към теорията на британския египтолог Ричард Рийвс, че гробницата съдържа и останките на Нефертити, смятана за втора майка на Тутанкамон и може би предшествала го като фараон.

Тази година е било проведено второ сканиране на гробницата – с най-напреднали, проникващи в земята радарни технологии, организирано от Националното географско дружество (NGS). И според негови представители, резултатите са били предоставени на египетското министерство на античността.

Фактът, че министерството не е обявило разкритията, повдига подозренията, че те опровергават първоначалните твърдения и са предизвикали политически борби в Кайро. Елдамати бе заменен на поста през март.

Дийн Гудман, геофизик от Калифорния, анализирал данните от новото сканиране, отказа коментар заради неогласено споразумение с NGS. Но по-рано той бе цитиран в сайта на National Geographic да казва, че не са открити никакви неизследвани помещения.

„Ако имаше кухини, би трябвало да получим силен отразен сигнал. Такива обаче просто няма. Радарните данни често могат да бъдат субективни, но конкретно на това място не е така. Хубаво е, когато на толкова важен обект получим ясни, чисти, убедителни резултати“, коментира Гудман.

Говорител на Националното географско дружество обяви:

„Резултатите от сканирането и мнението на Гудман бяха споделени с египетското министерство на античността. Всички въпроси по този повод следва да бъдат отправени към министерството.”

До четвъртък все още никой не вдигаше телефона на министерската пресслужба, а имейлите ни се връщаха обратно с автоматично съобщение, че обявеният адрес вече е валиден, отбелязва „Гардиън“. Няма отговор и от молбата ни за коментар към Рийвс, старши египтолог в Университета на Аризона.

Лорънс Кониърс, професор по антропология от Университета в Денвър и автор на Ground-Penetrating Radar for Archaeology (Археологически радари за подземни изследвания), казва:

„National Geographic дойде и събра два комплекта данни с помощта на най-новото оборудване. Те първо сканираха стена, зад която знаеха, че има кухини и използваха показанията като модел. Направиха многократни сканирания на всяка една стена и, доколкото разбрах, не са получили никакви индикации за празни пространства.“

Учен, запознат със спора, заявява пред британското издание:

„Според мен сега египтяните ще отричат. Те са изнервени, а темата стана политически токсична. Когато хората биват уволнявани, заради позицията въпроса, учените отстъпват и остават политиците да се оправят. Но това вече няма нищо общо с науката.“

Първоначалният оптимизъм от откриването на скрити стаи в гробницата бе разпален от радарно сканиране, извършено от японския специалист-ветеран Хирокацу Уатанабе. Но неговите данни бяха подложени на съмнение, когато той отказа да сподели откритията, върху които базира заключенията си.

Пред сайта на National Geographic на конференция в Кайро, Уатанабе заяви, че след 40-годишна дейност в тази област оборудването му е настроено така, че данните му са нечетими от други учени. И подчерта, че няма никакви съмнения в своите резултати.

Площад Славейков.