Владимир Путин е категоричен - активирането на противоракетен щит на НАТО в Румъния усложнява международната обстановка около Русия, предаде ТАСС.

Разполагането на ПРО на САЩ в Европа не е защита, а нарастване на ядрения потенциал. Русия е принудена да мисли как да се справи със заплахата за националната си сигурност от разгръщането на НАТО“, заяви Путин. „Създаването на условия за нарушаването на договора за ракетите със среден обхват предизвиква загриженост. Русия няма да се впуска в надпреварата във въоръжението, но плановете по превъоръжаването на армията ѝ ще се коригират според заплахите“, добави той.

Хората в страните, в които се разполага американски щит, трябва да знаят, че досега може да са живели спокойно, безметежно и сигурно. Но Русия е принудена да предприеме мерки за своята безопасност, подчертава Путин, очевидно намеквайки, че страни като Румъния и Полша, където също има разположени елементи на ПРО, вече са мишени.

Ние досега много пъти преговаряхме с нашите американски партньори, предлагахме им сътрудничество, но всичко по същество беше отхвърлено, заяви Путин. Всичко това предизвиква само съжаление, както и фактът, защо изобщо се прави, добави президентът. "Ние предлагахме сътрудничество, за да се запази балансът, който е необходим и най-важен гарант, за да не избухне крупномащабен ядрен конфликт, който по своите последствия не може да бъде сравняван с никакви регионална конфликти. Затова няма да допуснем нарушаване на баланса, не можем да го допуснем", категоричен бе господарят на Кремъл.

Той добавя, че създаването на такива системи продължава, въпреки отсъствието на ядрена заплаха от страна на Иран. За какво го правят, запита риторично той.

Още вчера при откриването на щаба в Румъния генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и други присъстващи експерти специално отбелязаха, че противоракетната защита не е насочена срещу Русия. А и няма как, защото Кремъл разполага с балистични ракети, които не се прихващат от нея. Затова повечето от специалистити смятат, че Москва ще използва този факт за изостряне на риториката срещу Запада и разполагане на нови оръжия в различни части на света.

ТОВА Е РАДАРЪТ В ДЕВЕСЕЛУ

Думите им в известен смисъл се потвърждават от реакциите на висши военни, цитирани от руски медии. Например генерал-лейтенант Бижев, цитиран от "Интерфакс", заявява, че при това положение Румъния трябва да стане първостепенна мишена в случай на криза. Той добавя, че щабът в Девеселу трябва да бъде унищожен за няколко минути, ако се създаде ситуация. И посочва няколко начина за това. Една от тях е насочването на ракетите "Искандер", които са от най-новото поколение в руските ядрени войски.

Ракетите "Искандер".

Друга мярка според него е връщането към старата тактика, ядрени ракети да се разполагат на жп вагони и така да бъдат мобилни и да не могат да бъдат постоянна цел на враговете.

Адмирал Владимир Комоедов, който сега е шеф на комитета по отбрана в Руската Дума, предлага да се пратят подводници с ядрени ракети край браговете на САЩ. По времето на студената война СССР поддържаше огромен флот от подводни лодки край бреговете на Америка, припомнят наблюдатели.