Родителите в Онтарио, Канада скоро ще могат да отказват ваксинации за детето си, ако минат курс, базиран на доказателства за науката за ваксинирането, съобщи местното издание "National Post".

Изследвания сочат, че повече от една трета от родителите в Канада вярват, че ваксините могат да причиняват заболяванията, които са създадени да спират.

Законопроектът е на здравния министър Ерик Хоскинс. Курсът ще информира за важността на имунизацията, опасностите, ако я пропуснеш, и целите на "колективния имунитет".

Тази седмица близо 600 студенти бяха временно изгонени от училище в района Ватерло заради стари или непълни имунизационни досиета. Едновременно с това в Мичиган има епидемия от варицела, а в Албърта - масова тежка кашлица. Макар повечето деца могат и преживяват тези заболявания, целите на ваксинацията са две - да спре болестта, и да защитава децата, които не са ваксинирани по други медицински причини.

Става дума за някои автоимунни заболявания, лечения за рак или редки заболявания, които не позволяват човек да бъде ваксиниран. Някои от тези болести може да ги направи по-чувствителни на вируси като шарката - част от оспорваната MMR ваксина, срещу морбили, заушка и рубеола. Затова е важно всички деца, с които те влизат в контакт, да са ваксинирани. Така се защитава по-слабата имунна система - чрез колективния имунитет.