Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

ЮЛИЯ СМИРНОВА*

Руски наемници се бият и загиват в Сирия и Украйна. Те се числят към частното военно подразделение “Вагнер”, обучават ги агенти и получават държавни ордени. Това дори в Русия е нелегално.

През март в градчето Балашиха край Москва беше погребан мъж. Сериозен поглед, светли мустачки, няколко ордена. Така изглежда на траурната снимка майор Сергей Чупов. На гроба му са положени венци – от бойни другари и ОМОН, страховитото спецподразделение на руската милиция. След завършване на военна академия по времето на СССР, той е бил изпратен в Афганистан с десантна бригада. През 90-те години на миналия век е служил към ОМОН, включително в Чечня. През зимата на тази година на 51 години е загинал край сирийската столица Дамаск.

Официално хора като Чупов не се водят в руската статистика на загиналите в Сирия. Те не се числят към руската армия, а към подразделение, кръстено от руските медии като “Частна охранителна фирма Вагнер”. Тези хора се биеха и загиваха на страната на сирийската войска. От началото на военната операция загиналите руснаци са едва шестима. Руските медии подозират, че загиналите бойци от подразделението “Вагнер” са десетки. Официално потвърждение няма.

“Вагнер” е псевдоним на 46-годишния подполковник Дмитрий Уткин. Той е служил в спецподразделения на руското военно разузнаване ГРУ, впоследствие е работил за частна охранителна компания. За пръв път пристига в Сирия през 2013 г. заедно с над 250 руски бойци. Това подразделение е било формирано от регистрираната в Хонконг фирма “Славянски корпус” ООД. Подразделението се бие на страната на сирийската армия, но безуспешно. След около месец в Сирия то е изтеглено. Шефовете на фирмата са арестувани и обвинени, тъй като в Русия наемничеството и частните армии са забранени.

Уткин се появявя като “Вагнер” през 2014 г. в Крим, както и по време на войната в Източна Украйна, но вече със собствено подразделение. Бойци и казаци в района на Луганск многократно са разказвали за “хората на Вагнер”, които не са се били единствено срещу украинската армия, а са обезоръжавали и отстранявали непокорни командири.

Поделението е тренирало в Южна Русия - на полигон в село Малкино, където е разположена и бригада на спецподразделение на военното разузнаване ГРУ.

Това не е единственият факт, който свидетелства за близостта на поделението “Вагнер” с руската армия. Излизащият в Санкт Петербург вестник “Фонтанка” публикува документи, които доказват, че двама руски бойци, които през зимата на 2015 г. са загинали край украинския град Дебалцево, са били удостоени с държавни ордени. Те са се числяли към подразделението “Вагнер”. И убитият в Сирия боец получи орден за храброст.

От миналата година хората на Уткин участват в боевете в Сирия. Те са в сивата зона, тъй като официално не се числят към армията.

Наемниците получават по 3200 евро на месец. В случай на смърт на семейството се изплаща обезщетение в размер на 40 000 евро, твърди Денис Коротков, един от малкото руски журналисти, които пишат за Вагнер и неговото подразделение. Работил е дълго време в милицията, при частни консултанти по въпросите на сигурността и разполага с надеждни източници, близки до подразделението “Вагнер”. Според него в момента не се набирали елитни бойци: “Изискванията са занижени. Това са мъже, които вече са били на военна служба, не са били осъждани и нямат дългове.”

Парите им били изплащани в брой. За тях те били силна мотивация да се бият и да мълчат, тъй като темата в Русия продължава да е счекотлива.

От една страна изобщо не е ясно, откъде идват толкова много пари. Съмнително е, че покровителите извличат печалба при набирането на наемници за Източна Украйна и Сирия.

“Това не е класическа охранителна фирма”, казва Коротков.

От друга страна подобна дейност е наказуема. Има само няколко частни охранителни фирми за контрол на кораби или нефтени и газови инфраструктури в кризисни райони. Въпреки това няма закони, които да регулират дейността на подобни фирми. Имаше предложения в тази посока, но законодателен процес не беше задвижен.

“Рано или късно такъв закон ще бъде приет. Налице е интерес от дейността на частни охранителни фирми. Има редица страни, които се застъпват за Русия и против Запада”, казва експертът по въпросите на сигурността Иван Коновалов.

Той обяснава и вероятен сценарий. Ако някое чуждо правителство би се обърнало към Русия да му предостави военни експерти и това би било проблематично за руската армия, то това би могло да стане чрез частна фирма. Освен това в Русия имало достатъчно ветерани и мъже с професионален военен опит, които с удоволствие биха работили за такава фирма.

До този момент правителството на Путин не проявява особен интерес от подобен закон. А и примерът с подразделението “Вагнер” показва, че сега Москва не се нуждае от законова основа за провеждане на нелегални военни операции в задгранични сиви зони.

Юлия Смирнова е кореспондентка в Москва на в. “Ди Велт”, откъдето препечатваме анализа й.

Ключови думи

Коментари

Jack Daniels

Каква е тази "частна" армия с артилерия, танкове, ракети, и т.н.? Това са си 100% руски терористични воиски.

hi hi

Пък и С 400.Нека си говорят,щом има наивни да им вярват!

смях

Те са войници,но не са от ЧА,ама им даваме медали защото са руснаци,но не са от нашите,което и твърдим.На по убедително обяснение от това,здраве му кажи.

Новият

От години се говори, че и Русия по западен образец ще премина от задължителна наборна служба към професионална армия! За балъците формулировката е, че така ще се повиши качеството на живата сила! А тъжната истина е, че обикновените руснаци не искат да мрат за едната посмъртна ламаринка, а разни Абрамовци, Березьовци и други крадци ги обраха до шушка!!!

До обгазения лаборант

Мамин Ваню пак объркал статията,поне прочети заглавието и тогава пиши.Те и папагалите говорят,но изчакват първо да им подадат някаква тема.Как така отиде в 2003г,ми аз мога да те пратя в Катинската гора,но не това е темата.

Лаборант Ваню

Каква дива ярост избухна от посочването на простия и тривиален факт, че (ако вярваме на статията, разбира се) в Украйна се използват най-добрите практики на работодателите на троловете! Защо, драги тролчета, едни наемници (при това доказани участници) могат безнаказано да избиват мирни граждани във Фалуджа и Тикрит, а други предполагаеми наемници да не могат да пазят мирно население от атаките на фашизоидни милиции?

валя

Нагледайте се това лято на зелени човечета по бански на плажовете.Ощипети ги да разберете истински ли са.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.