Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Иранската актриса Лейла Хатами, член на журито на филмовия фестивал в Кан, си навлече гнева на ирански правителствен служител заради приятелска целувка с президента на фестивала Жил Жакоб. Според зам.-министъра на културата на Иран Хосеин Нушабади подобно поведение е "неподходящо".

Снимката, публикувана от някои ирански медии, но със замъгляване на "акта", показва как Хатами невинно целува по бузата Жакоб в сряда вечерта по време на откриването на 67-ото издание на фестивала във френския град.

"Тези (жени), които участват в международни прояви, трябва да имат предвид верността и целомъдрието на иранките, за да не създават лош имидж на иранските жени", заяви зам.-министър Нушабади, цитиран от интернет сайта на иранското радио и телевизия IRIB.

"Дали е актриса или не, иранската жена е символ на непорочност и невинност, така че неподходящото ѝ поведение в Кан не е в съответствие с нашите религиозни принципи", обяснява той.

Родената в Техеран, в семейство на кинодейци, Лейла Хатами придоби световна слава с филма "Развод" на Асгар Фархади, който спечели "Златна мечка" на Берлинския филмов фестивал през 2011 г. и "Оскар" за най-добър чуждестранен филм следващата година в САЩ.

Съгласно ислямския закон, в сила в страната от революцията през 1979 г., жена не може да има физически контакт с непознат на семейството ѝ. Консерваторите в Иран наскоро призоваха за стриктно слагане на ислямските забрадки на обществени места. Това стана след интернет кампания, в която стотици иранки се показаха без тях.

Религиозни лидери се опасяват, че иранците, особено младите хора, могат да се откажат от ислямските ценности в полза на прозападен начин на живот. За да контролира дали жените стриктно спазват правилата за облеклото на публични места, полицията създаде преди повече от десетилетие "нравствен отдел", който налага глоби или задържа жени, които не са добре забрадени.

Умереният президент Хасан Рохани, избран през юни 2013 г., обаче поиска през октомври полицията да проявява толерантност за забрадките. 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.