Прокуратурата отчита нарастване на оправданите по т.нар. медийни вела – или такива с висок обществен интерес. Това става ясно от публикувания днес Годишен доклад по прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи (оригинала може да прочетете тук).

Ръстът е особено чувствителен по делата за организирана престъпност – 21,1% (при 3,6% и 7,6% от передходните две години. В абсолютни цифри оправданите с влязъл в сила съдебен акт са 14 при 58 осъдени, обобщават от обвинението, което може да се тълкува като тежък камък в специализираните прокуратури и работата на ГДБОП.

Чувствителен е ръстът на оневинените и при корупционните престъпления – 25,3% (при 15,5%; 25,8% миналите години), като в абсолютни цифри това прави 79 оправдани на 312 осъдени. Тук пък антнирекордьор е Софийската градска прокуратура (към която бе създадено специално антикорупционно звено, б.р.) - с 32 %.

ОТЧЕТЪТ НА ЦАЦАРОВ ЗА 2014 Г.: СЪДЪТ ВРЪЩА ВСЯКА ПЕТО ДЕЛО ЗА КОРУПЦИЯ

За да подобрят резултатите си, от държавното обвинение предлагат сериозна промяна в НК - членове на организирана престъпна група да не бъдат наказвани, дори и да са участвали в извършване на престъпление, ако доброволно се предадат или разкрият цялата информация, която им е известна за групата. (Сега бандити могат да клеветят групата и да бъдат оправдани, само ако се разкаят преди да са извършили деянието.)  

Предлага се новото понятие да е "сътрудничещ обвиняем". 

"Тази фигура съществува във всички съвременни развити европейски правни системи и се използва като основен способ за доказване на престъпления, извършени от ОПГ (органидзирани престъпни групи, б.р.), тъй като най-добрите свидетели са самите членове на групите. Ако им бъде предложено отпадане на наказуемостта за извършеното от тях престъпление, те ще са мотивирани да разкрият всичко, което знаят за действията на групата", се казва в доклада.

В дух на самокритичност излиза, че се наказват по-"лесните" от фактическа и правна страна престъпления. От обвинението заключават:

Не се установява съответствие между структурата на регистрираната и на разкритата престъпност, от една страна, с тази на наказаната престъпност (т.е. на престъпленията, за които са внесени в съда прокурорски актове), от друга. 

Масово самосезиране и някои изводи

От отчета става ясно, че прокурорите са работили общо по 302 541 преписки и по 213 181 досъдебни производства (ДП). Участвали са в 148 802 съдебни заседания по общо 89 881 дела. Административните отдели в териториалните прокуратури са работили по 10 758 преписки и са изпратили до ведомства и контролни органи 873 предложения за отстраняване на нарушения и предприемане на различни мерки.

Излиза, че има сериозен ръст на самосезиранията в сравнение с последните 2 години, всъщност - първите две от мандата на Цацаров, б.р. През 2015 г. прокурорите са се самосезирали в 2565 (в сравнение с 1579 и 1503) случая, но ефективността излиза, че е скромна - по 262 от тях са образували доксъделбно произвоство.

Данните сочат на съществено активизиране по направлението – увеличението на случаите на самосезиране спрямо двете предходни години е съответно 62,4% и 70,7%, заключават от институцията оглавявана от Сотир Цацаров.

От всички преписки горе-долу едно към две е съотношението на тези, които са отишли на досъдебно произвосдство - 52 532, и тези, които са получили отказ за такова по преценка на прокурора - 115 120.

... Чийто голям брой потвърждава повтарящия се и в предходните годишни доклади извод, че прокуратурата е сериозно ангажирана с въпроси извън компетентността й – гражданско-правни спорове, административни нарушения, битови или междуличностни проблеми.

"Слабаците на класа"

От държавното обвинение отчитат, че е сериозен проблемът с върнатите им дела от съда, като най-лоши обвинителни актове произвеждат Специализираната прокуратура (която за поредна година е с най-висок дял върнати дела), 2,9 на един прокурор, ОП Силистра и ВОП Сливен. Отличници са районни прокуратури като Ардино, Балчик, Берковица, Велики Преслав, Генерал Тошево, Златоград, Крумовград, Мадан и Пещера, където съдът няма забележка към нито един акт на прокурор (0,00).

Завишен е процентът на лицата с влезли в сила оправдателни присъди, спрямо всички лица с постановен окончателен съдебен акт, на окръжните прокуратури: като СГП е "антилидер" с 18,8%. 

Оправдателната присъда се дължи в голяма степен на неправилно квалифициране на деянието с обвинителния акт  – 20,8% от случаите, пишат от институцията, подчинена на Цацаров.

Изводи и прогнози

Ето до какви обобщения и предвиждания стигат прокурорите в тази подточка от доклада:

За поредна година общата регистрирана престъпност намалява и се е увеличила разкриваемостта.

Нивото на престъпността в страната продължава да се определя от основни криминогенни фактори, като високото ниво на безработица, концентрация на населението в големите градове и обезлюдяване на малките населени места.

Със значителна степен на вероятност тези фактори ще запазят интензивността си, поради което криминогенната обстановка няма да се промени съществено по отношение на битовата престъпност, особено в областите с по-слабо икономическо развитие.

За успешното противодействие на този вид престъпност е необходимо увеличаване на полицейското присъствие и въвеждане на системи за видеонаблюдение.

Процесите в Близкия Изток могат да доведат до активизиране на трансграничната престъпност по линия незаконно превеждане на лица през границата, трафик на хора и наркотици, контрабанда, изпиране на пари и др.