Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

 

Няколко седмици след като пазарът на електроенергия за битовите абонати беше де юре либерализиран, в офисите на енергийните доставчици атмосферата е спокойна и наплив от желаещи за смяна няма. Причините за това са редицата все още неразрешени проблеми в либерализирания пазар, които превръщат смяната на доставчик в доста трудно изпитание с несигурен край и още по-несигурни ползи. Като започнем с това, че дори високопоставени служители в енергийните компании нямат идея какво се случва със собствеността на електромера при смяната, преминем през архаичната и блокираща позиция на НЕК като монополен излишен посредник в схемата и стигнем до абсурдно честото отчитане на сметките за ток (в Германия инкасатор идва веднъж годишно).

Макар всички тези проблеми да са изключително тежки и сериозни, те стоят някак си встрани от прекия досег на обикновения потребител със системата. Най-важното за битовия консуматор днес е цената на услугата и дали при смяната на доставчик тя ще падне или ще се качи. За съжаление, тук пък излиза нов и доста неочакван проблем - в момента сравняването на крайна цена от конкурентни продавачи е почти мисия невъзможна за човек без солиден опит в енергетиката или финансите.

Причината е, че договорите на трите доставчици на ток за бита в България са доста различни един от друг. Клаузите в тях също се отличават доста, като нито има строг регламент, нито пък повечето потребители са свикнали да четат внимателно какво им дават да подпишат. Тук трябва да отбележим, че макар потребителят да носи определена вина (включвам и себе си в това число), ситуацията е по-скоро разбираема, тъй като при монополна досега услуга, каква би била ползата да четеш внимателно договора си за ток, щом алтернатива няма?

Това, обаче, се промени след либерализацията и ще става все по-важно с течение на времето. Потребителят на ток трябва да има лесен начин за сравнение на офертите между различните доставчици и относителна сигурност, че някъде из много страници на договора не е скрита неизгодна клауза. Например, че при смяна на доставчика преди изтичането на някакъв си период ще дължим такса в размер на шестмесечната ни сметка за ток. Това донякъде касае и малкият и среден бизнес, тъй като там навикът да се четат внимателно договорите за доставка на ток също го няма и манипулациите са лесни. Например, някои доставчици „омайват“ малкия бизнес с това, че сметката им за електроенергия ще падне с 10%. Всъщност, обаче, електроенергията е само един от компонентите за ток и намаление с 10% на енергията е възможно да се отрази в крайната сметка с не повече от 3%. Макар намалението и с 3% да си е намаление, за съответния малък бизнес по-важно от тези спестени 3% може да се окаже по-добрата и сигурна услуга на стария доставчик.

Ето защо, добър следващ ход на КЕВР (Комисията за енергийно и водно регулиране) би бил да унифицира договорите и клаузите за всички доставчици на електроенергия в България. Така потребителите ще могат да сравняват по-лесно офертите на различните доставчици в постепенно либерализиращия се пазар и да имат относителна сигурност, че договорът им не е „миниран“ с неизгодни клаузи с дребен шрифт. Добър пример в тази насока има в Румъния – макар и да имат десетки доставчици на ток, северните ни съседи работят с бланкетни договори и фактури, които са много лесни за разчитане и сравняване.

 

Ключови думи

Коментари

дебелян пеевский

Агент Камен пак е напълзял да радва публиката с глупости, несвързани със задълженията му на държавен чиновник, които осира силно. Каролев, некадърнико, защо взимаш заплата от другия глупак Лукарски, след като всичко големи инвестиционни проекти в региона подминават България? Стига яде от Георгиус, или върши работа или ебом обратно на трудовата борса, данъкоядецо.

.

Каролев коректно е споменал за неизвестните в това ново начинание - свободен избор на доставчик на ел. енергия. Нека никой не бърза да скача във все още празния басейн! Басейн, но това по-скоро е минно поле и тръгвайки през него, може да стане само по-зле. Споменатата собственост на електромерите е само малка част от проблема. Едно, обаче, е ясно: цената на ел. енергията( за бита) е ниска и ще расте!

Каролев май работи за монополите. Всяко унифициране на договорите е в тяхна полза. И май въобще не е в час с реалните цени на доставчиците на ел.енергия на свободния пазар. Реалното намаление е между 20 и 25 % от крайната цена. И когато доставчика на ел.енергия/високо напрежение/ е различен от доставчика на ел.енергия/ниско напрежение/в моя случай Енерго про/ то няма как и данните на електромера да бъдат манипулирани. Новите доставчици предоставят график за потребление на ел.енергия по ден и час.

Каролев май работи за монополите. Всяко унифициране на договорите е в тяхна полза. И май въобще не е в час с реалните цени на доставчиците на ел.енергия на свободния пазар. Реалното намаление е между 20 и 25 % от крайната цена. И когато доставчика на ел.енергия/високо напрежение/ е различен от доставчика на ел.енергия/ниско напрежение/в моя случай Енерго про/ то няма как и данните на електромера да бъдат манипулирани. Новите доставчици предоставят график за потребление на ел.енергия по ден и час.

Франк Лойд Райт

Каменев, смяната на доставчика на ток е едно, а смяна на дистрибутора на ток - съвсем друго. Очевидно не ти стига умствения багаж да го схванеш. Аз искам да ме осветлиш как да почна да си купувам ток на 10 ст. директно от АЕЦ Козлодуй, а не да купувам ток по някакъв измислен ценови микс равен на средно аритметичното между най-ниска и най-висока цена.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.