Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Ексбанкерът в изгнание Цветан Василев за втори път през последните две седмици наруши мълчанието си. Този път на своя блог Vassilev.bg той публикува текст, озаглавен "В играта на пинг понг между Прокуратурата, НАП И КОНПИ бе включен нов „международен играч" – АликсПартнърс Сървисиз. Целта остава същата!", с който коментира огласения през миналата седмица доклад на международната компания "Аликс Партнърс" за източването на Корпоративна търговска банка (КТБ).

БЛОГЪР В ИЗГНАНИЕ: ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ НАПАДНА В. КАПИТАЛ

Докладът на "Аликс Партнърс" посочва Василев като основна причина за източването на банката, като според находките на разследващата фирма към компании, свързани с ексбанкера, са били отпуснати кредити за над 2,5 млрд. лв., без да бъдат събрани валидни обезпечения. Освен това експертите обръщат внимание и на други практики в банката като "въртележките" с кредити, които са дадени на една фирма, а още в момента на постъпването им са преведени на друга, за увеличаването на капитала на КТБ със заемни средства от нея, както и други нарушения, извършени под надзора на Цветан Василев.

АЛИКС ПАРТНЕРС: ОТ КТБ МОГАТ ДА СЕ СЪБЕРАТ НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 750-800 МЛН. ЛЕВА

Както се вижда, Василев обмисля да съди "Аликс Партнърс" за твърденията, които сочи в доклада си.

Ето и статията на самия Василев, от която освен друго се вижда, че покрай престоя си в Белград е започнал да се запознава с тънкостите на сръбския език, използвайки думата "форензичари" (криминални експерти) за служителите на фирмата:

„Мозъчният“ тръст на атаката срещу КТБ реши да включи едно от поредните си оръжия, за да замете следите на организираното от него престъпление. Безусловно единствената му цел е да ме обвинят и линчуват публично, за да оправдаят вандалската атака от май - юни 2014 г.

Независимо от твърде „новаторския“ си подход към задачата, граничещ на моменти с абсурдни обяснения от типа „това не е правно, но е прагматично“, АликсПартнърс е трябвало да стигнат до основния момент - „г-н Василев prima facie, самостоятелно или чрез съдружници, е причинил значителни (невъзстановими) загуби в резултат на действията си.“ И още - „грешните, неправилни и потенциално престъпни действия са от страна на г-н Василев в качеството му на председател на Надзорния съвет на КТБ, мажоритарен акционер… и т.н.“ Такава е била задачата, поставена от организаторите на рейдърската атака, но платена от банката, т.е. от нейните кредитори и акционери. Съвсем неслучайно нито предметът на договора, нито цената по него са обявени по същество.

Надявам се, че поне българският текст е автентичен превод на оригинала, за да могат моите адвокати да заведат в скоро време дело срещу АликсПартнърс за спорния подход и абсурдните твърдения, които изобилстват в него. И дано това SPV да не се окаже необходимият „бушон“ на компанията - майка за мръсната игра, в която са влезли с българските поръчители.

Всъщност на АликсПартнърс се е паднала задачата да защитят тезите на прокуратурата и КОНПИ. На прокуратурата и КОНПИ пък им трябва международна индулгенция, за да докажат голословните си обвинения. Нещо, за което са платили щедро, но с чужди пари, както обикновено досега.

Основните си „убийствени“ изводи АликсПартнърс правят въз основа на разделянето на част от кредитния портфейл на банката на 3 групи по критерии, за които самите те признават, че не са правно издържани, но били прагматични. Очевидно, за да стигнат до този „дълбок“ извод, са ползвали същите източници на информация от първа ръка като прокуратурата – „лабораторията“ на Пеевски и брътвежите на главния лъжесвидетел на прокуратурата. Това е удобната теза на всички – банката не контролирала активите, придобити чрез финансиране. А как тогава е функционирала години наред?

Като са преглеждали фирмените досиета, би трябвало да са забелязали как се е процедирало с печалбите на „бушони“ по проекти като Агрофинанс АДСИЦ, Централна гара, Вамо Варна, Електроника, Лагера, Булгартабак и пр., включително и печалбата на собствените ми компании, огромната част от която е била предназначена за капиталова подкрепа на банката. Би следвало лъжесвидетелят да не е изгубил паметта си, макар и да е изгубил съвестта си! За негово и на неговите покровители нещастие, има много други, които ще потвърдят моите думи.

Прагматичният подход на „форензичарите“ е довел до „перфектното разделяне“ на 3 групи:

а) група за „търговия на главница“ (каквото и да значи тази глупост). В тази група са включени на практика основните оперативни компании, чието финансиране е осигурено от следващата група, известна като „бушоните“ на Василев;

б) група „канали за финансиране“;

в) групата „Василев“ е тюрлю гювеч, който включва фирми, чиито имена и функции знае само лъжесвидетелят. Там е добавена и бивша фирма на моята съпруга (Консулт АВ), продадена на същия този лъжесвидетел по негово настояване през 2011 г. без нито лев задължение към банката.

За да не досаждам с изреждането на факти, ще кажа следното: цялата философия на нашето банкиране през всичките тези години е била чрез система от подобни фирми да осигурим придобиването, преструктурирането и продажбата на стойностни активи. И това ни е носило успех 13 години.

При организирания фалит на банката, който експертите на АликсПартнърс са нарекли евфемистично „оттегляне на депозитите на банката“, естествено тази връзка се скъса и голяма част от основните активи – Виваком, НУРТС, Петрол, Техномаркет, Гипс, Инфраструктурна компания, ХК Костенец, Рубин Плевен и др., попаднаха под контрола или на мениджмънта, или на нови кредитори по линия на цесиите в периода на специалния надзор. Друга част пък от т. нар. канали за финансиране като ТЦ - ИМЕ попаднаха под контрола на групата на лъжесвидетеля и основен идеолог на системата „влез - излез“ при осигуряването на необходимото финансиране на компаниите от първата група.

Оказва се, че „обективните“ следотърсачи добре са научили урока на поръчителите. Само че им предстоят много неприятни изненади. Защо същите тези „форензичари“ не направиха проверки по следните случаи:

1. Кой е причината ВТБ, без да е инвестирала 1 лев в собствеността на Виваком, да се разпорежда с акциите? Причината не се ли корени в удара срещу банката и предварително подготвената несъстоятелност на ТЦ - ИМЕ, организирана от Пеевски? Загубите за банката само от този актив плюс НУРТС са над 530 млн. евро, ако се случи широко рекламираната транзакция на Спас Русев, машата на братя Велчеви!

2. Загубата от Петрол се измерва понастоящем  с над 250 млн. евро предвид офертите, по които работехме. Акциите бяха заложени в полза на банката.

3. Както и тези на Техномаркет, за които квестори и синдици допуснаха участието на фирмата -собственик да падне на 15% , естествено с цел Пеевски да го придобие безплатно. Да не говорим за веригата Домо в Румъния.

4. Както и 6% от Булгартабак, за който бяхме поискали извънредно общо събрание, за да свалим управлението на Пеевски, който без да е вложил и 1 стотинка, го източваше на гърба на мажоритарните акционери. Квесторите гласуваха „въздържал се“, с което ощетиха банката с поне 30 млн. лева.

5. Както и акциите на Витро Инвест в Рубин, които днес нямат никаква стойност, след като си затвориха очите пред дърварската кражба на Александър Сталийски, дейно подпомаган от лъжесвидетеля и изпълнителния директор на Стъкларския завод в Плевен.

6. Дали въпросните анализатори са изследвали фирмата - собственик на студията в Герман, поставена от тях също в групата на „каналите за финансиране“? Щедро платеният след изнудване от Ал. Сталийски имот сега се разграбва от същия този човек и неговите помагачи.

7. Дали случайнo информираните експерти на АликсПартнърс знаят за безразборното отклоняване на активи от страна на лъжесвидетеля с помощта на останалите душеприказчици от „групата на лейтенантите“ – София прес, Катарино, 160 дка на Черно море, сградата на централата на KTБ, цялата техника на Инфраструктурна компания и какво ли още не? Не видях нищо в тази посока от доклада. Всъщност това не интересува и прокуратурата!

8. Ударът срещу КТБ, както и негласната координирана политика на останалите банки, на практика съсипа инвестиционни проекти като Стъкларска фабрика - Парачин, Газова централа - Хасково, Търговски център Странд и пр. Да не говоря за данъчното и финансово малтретиране на операционни компании, които са дамгосани с клеймо „Василев“ – Дунарит, Авионамс, компаниите- собственици на хотели и др. Това очевидно е убягнало от погледа на АликсПартнърс, но, виждате ли, било престъпление фирмени данъци да бъдат плащани с кредити. Къде го прочетохте това, господа? Да не би да е така в другите европейски страни? Ако ще се хармонизираме с тяхното право и ако не мерим с двоен аршин, нека НАП да погледне как е платен данъкът на Балканска Медийна Компания през 2013 година!

9. В този ред на мисли, не мога да не отбележа изключителната координация на исковете на КОНПИ и доклада на АликсПартнърс. Нали уж докладът им беше секретен?

За да не отегчавам повече с тези детайли, ще подчертая още веднъж, че както аз, така и изпълнителните директори на банката, нито за миг през всичките тези 14 години на нейното съществуване не сме си позволили да подготвяме активи за кражба, каквито намеци има в доклада - например, че „непредоставянето или предоставянето на минимални обезпечения предполага, че тези намерения са били изначални“. Историята на банката и документите от архива само могат да го потвърдят. И това е неудобната истина за господата – поръчители на този памфлет. Все пак за този период капиталът на банката е увеличен с над 400 млн. лева: 200 млн. лева са предоставени като подчинени срочни дългове. Както и да увъртат форензичарите от АликсПартнърс!

Продължавам да твърдя, че обемът на активите (пазарна цена, стойност на инвестиция, оценки и др.) към 31.05.2014 г. е бил достатъчен (както е изброено в приложението* по-долу), за да покрие всичките задължения на фирмите, поставени в групата „Василев“ и „група за търговия с главници“, т.е. над 2 млрд. евро.

Това е неудобната истина за тези, които опитвайки се и успявайки да откраднат част от тези 2 млрд. евро, се стараят да прехвърлят вината върху мене и моите колеги!


 

Ключови думи

Коментари

cool guy

Коментарът пред текста на Василев е излишен. Подценявате си читателската аудитория.Василев владее пет езика, един сръбски ще му се опре. Добър коментар е направил! АликсПартнърс са преписали доклада на прокуратурата.Този лъжесвидетел, обаче, ще ги затрие. Малоумник си беше Бисер Лазов и такъв ни остана. Дано да е сменил белите хавлиени чорапи, да не ни срами пред форензичарите.

cool girl

Пък аз мисля, че коментарът на редакцията е за "неграмотни" като мен, които говорим само по два чужиди езика и не знаем какво е "форензичар". Всъщност вече знам!

Радев

Дай боже истинските виновници за фалитана КТБ да си получат заслуженото. А те са ясни - Доган, Пеевски, Боко Тиквата чрез своя солташак Сталийски.

Кирякос

A Василев няма нищо общо с изчезването на парите от КТБ, така ли? Та нали именно той е раздавал необезпечени кредити на бизнесмени, политици и дори сам на себе си и неговият подпис е на документите! Умът ми е може да побере, как изобщо има наглостта да дава подобни изявления и да продължава да твърди, че всичко в банката е било наред.

Иво

Всичко ще излезе наяве за Съсела, Шиши, Сопола, Данчо ментата, Костов Командира и отрочето му Рада Дълбоката и т.н.

Валя

Много се надявам да се стигне до дъното на тази история и всички крали от държавата и народа да си получат заслуженото.

Силвия

Типично в стил Василев. Не говори директно за това, което се казва в доклада на одиторите, а веднага обвинява други. Това му е и цялата игра – да отклонява вниманието от себе си. Доклада разкри и потвърди всички схеми, които вече се знаеха в обществото, но все нямаше доказателства за тях. Сега вече ги има и е крайно време да започнат съдебните дела срещу Василев. Не е нормално този човек вече две години да се разхожда на свобода и да харчи откраднатите от него пари. Във всяка друга държава до сега щеше да бъде осъден и цялото му имущество щеше да е конфискувано, за да може да се възстанови колкото се може по-голяма част от откраднатите спестявания на вложителите в тази финансова пирамида КТБ.

Мартин

Този престъпник Цветан Василев заслужава най-малкото затвор! Докога ще дава акъл от съседна Сърбия? Защо не се върне в страната за да докаже, че е невинен!

Коко

Това малко звучи като "Крадецът вика "Дръжте крадеца!"" Василев съвсем се побърка и май вече почва да си вярва на глупостите.

Мел

Василев пак се опитва да замаже очите на обществото с поредните му лъжи.Истинският виновник е той .

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.