Откритията на нови петролни резерви са паднали до най-ниското ниво от над 60 години, вещаейки потенциални затруднения в доставките през следващото десетилетие, пише в. "Файненшъл таймс".

Енергийните компании са открили нови залежи от 2,8 млрд. барела петрол през м.г., показва доклад на консултантите от IHS. Това е най-ниското ниво от 1954 г. насам, като подчертава забавянето в активността, защото петролните компании се стремят да съхраняват капитала си на фона на ниските цени на суровината.

Повечето от новите резерви са открити в офшорни дълбоководни находища, където добивът се получава средно 7 години след старта на проекта, така че към средата на 20-те години на това столетие вероятно ще има забавяне на доставките.

Спадът на новите находища не означава, че светът ще остане без петрол. През последните години нарастването на добива стана на базата на съществуващите находища, а не от новите полета. Но ако нивото на откриване на нови залежи не се подобри, вероятно през 2035 г. ще се стигне от дневен недостиг на 4,5 млн. барела, казват от консултантската компания Wood Mackenzie.